Ministarstvo trgovine prikuplja podatke od trgovaca

BANJALUKA – Prijedlogom zakona o trgovini propisuje se obaveza da Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske prikuplja od trgovaca podatke radi iniciranja i praćenja efekata mjera ekonomske politike u oblasti tržišta i trgovine i mjera unapređenja trgovine.

FOTO: capital.ba

Riječ je o podacima, između ostalog, o trgovini i trgovinskoj mreži, cijenama, promjeni cijena roba i usluga, zalihama, marži.


Ovim prijedlogom zakona, kojeg je Vlada Republike Srpske utvrdila na posljednjoj sjednici, propisana je zabrana prodaje alkoholnih pića, drugih pića koja sadrže alkohol, duvana i duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina, kao i obaveza trgovaca da na prodajnim mjestima gdje se prodaju navedeni proizvodi istaknu oznaku o zabrani njihove prodaje maloljetnim licima, rečeno je Srni u resornom ministarstvu.


Novim zakonom o trgovini detaljnije je uređena prodaja na Internetu, kao i ostali oblici prodaje na daljinu.


Prijedlogom zakona o trgovini uređuju se planiranje i razvoj trgovine, prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, posebne tržišne institucije, deklarisanje robe i način formiranja i isticanja cijene robe, trgovačka evidencija, zabrana ograničavanja tržišta i privremene mjere ograničenja tržišta, podsticanje razvoja trgovine, upravni i inspekcijski nadzor i druga pitanja od značaja za obavljanje trgovine.


Novim zakonskim rješenjem predviđeno je da se radi usmjeravanja unapređenja i razvoja trgovine u Republici Srpskoj, u budžetu mogu planirati sredstva za finansiranje promotivnih aktivnosti za stvaranje i razvoj brenda, podsticanje proizvođača-trgovaca ili pružalaca usluga na sprovođenju aktivnosti na brendiranju robe i usluga namijenjenih tržištu.


Predviđene su i aktivnosti na kreiranju brenda, kao što su: dizajn, marketing, pakovanje i drugo. Pravo na dodjelu sredstava imaju subjekti koji su registrovani za obavljanje djelatnosti proizvodnje i trgovine u Republici Srpskoj.


Propisuje se i da ministar donosi rješenje fizičkom licu za obavljanje špediterskih poslova, te na osnovu rješenja izdaje sertifikat.


Za izdavanje sertifikata fizičko lice mora imati položen stručni ispit.


Propisani su i formalni uslovi za izdavanje sertifikata. Ministarstvo će voditi evidenciju fizičkih lica koja su položila ispit za obavljanje špediterskih poslova.


Prijedlog zakona o trgovini biće upućen u proceduru u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram