Ministar Džindić: Više od 390 izvoznih kompanija u FBiH dobit će 30 miliona KM pomoći

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić kazao je nakon održavanja sjednice entitetske vlade da je konačno donesena odluka o pomoći izvoznim kompanijama u paketu od 30 miliona KM.

FOTO: fbih.vlada.gov.ba

Kako je potvrdio na konferenciji za medije, danas je donesena odluka o raspodjeli 30 miliona KM, što predstavlja direktnu pomoć vlade izvozno orijentisanim privrednim društvima.

"Uspjeli smo sakupiti sva mišljenja i danas donijeti tu vrstu odluke. Ukupan broj zahtjeva je 492, a 391 je bio formalno ispravan", kazao je Džindić.

Obuhvaćeno je 5 sektora - elektro i autoindustrija dobit će 15 miliona KM, proizvođači metala i nemetala oko 600.000 KM, prerađivači drveta te proizvođači papira i grafike 5 miliona KM, kompanije fokusirane na tekstil i odjeću će dobiti 4 miliona KM, a hemisjka industrija, odnosno proizvođači gume, plastike te farmacija dobit će oko 5 miliona konvertibilnih maraka.

"Nakon ove odluke, u narednim danima ćemo izvršiti potpisivanje ugovora sa svima koji su dobili sredstva, a potom ide raspodjela", potvrdio je Džindić.


Također, vlada je donijela i konačnu odluku o smanjenju cijene gasa distributivnim kompanijama za 8,5 posto, odluka stupa na snagu 1. januara 2021.

"To pojeftinjenje mora biti prebačeno na krajnje korisnike gasa. Ukoliko dođe do novih pojeftinjenja uvoza, ministarstvo će reagovati", zaključio je Džindić

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram