Mijenjaju stranku, ali ostaju u vlasti

Odbornici DNS-a koji su osvojili mandate 2016. godine podijelili su se na pristalice stranačkog lidera Marka Pavića i na one koji će svoj politički angažman nastaviti u stranci koju formiraju isključeni stranački funkcioneri sa Nedeljkom Čubrilovićem na čelu, ali ni jedni ni drugi neće izaći iz vladajućih koalicija u svojim lokalnim zajednicama.


U opštinama u kojima su svi odbornici napustili DNS i najavili pristupanje novoj političkoj partiji, čija osnivačka skupština treba da bude održana 22. decembra u Banjaluci, neće biti nikakve prekompozicije.

Donedavni šef Kluba odbornika DNS-a u banjalučkoj gradskoj Skupštini i potpredsjednik Inicijativnog odbora za formiranje nove stranke Boran Bosančić potvrdio je za “Glas Srpske” da će više od 70 bivših odbornika DNS-a u novom dresu i dalje davati podršku načelnicima i gradonačelnicima.

- Svi dosadašnji odbornici DNS-a napustili su stranku u Zvorniku i skoro cijeloj regiji Birač, osim u Bratuncu, zatim u Doboju, Petrovu, Stanarima, Tesliću, Gradišci, Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Šipovu, Palama i Sokocu, a vjerovatno i u još nekim sredinama - kaže Bosančić.

On dodaje da su u ostalim lokalnim parlamentima odbornici podijeljeni, pa će u Banjaluci on i Dragan Talić djelovati kao odbornici nove partije, a Ljubo Ninković i Predrag Vulin ostaće odbornici DNS-a.

- U Čelincu su tri odbornika sa nama, a tri su ostala u DNS-u. U većini opština sarajevsko-romanijske regije podijeljeni su pola-pola, osim u Palama i Sokocu, gdje su kompletni opštinski odbori istupili iz DNS-a. U Bijeljini su tri odbornika s nama, a jedan je ostao u DNS-u, isto tako je i u Kotor Varošu, a u Loparama je dva prema jedan za nas - kaže Bosančić.

On dodaje da će nova stranka u većini opština tražiti nove prostorije, ali da su u nekim sredinama otkazani ugovori o zakupu, pa će u dosadašnjim kancelarijama DNS-a biti nova stranka.

Potpredsjednik DNS-a Dragomir Jovičić kaže da će se možda u nekim sredinama nešto mijenjati, ali da će u većini mjesta DNS ostati u dosadašnjim kancelarijama.

- Normalno je da oni koji su napustili stranku sebi traže i novi prostor - kaže Jovičić.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram