Migrantska kriza u BiH trenutno u fazi mirovanja, nadležni traže najbolja rješenja: Deportacije u prvom planu

SARAJEVO - Migrantski pritisak na BiH je oslabio, prvenstveno zbog hladnih dana, a domaće službe tragaju i dalje za najboljim rješenjima, među kojima mogućnosti deportacija izbijaju u prvi plan.

FOTO: Glas Srpske

Sporazum o readmisiji je nedavno dogovoren sa Pakistanom i od njegove skorije primjene se dosta očekuje, jer se njegovi državljani najčešće evidentiraju među migrantima koji posljednjih godina pristižu na tlo BiH.

Da će se nastaviti sa tom politikom potvrđeno je u petak, tokom sastanka predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i ambasadora Egipta u BiH Jasera Abdelrahmana Alije Sorura.

U okviru razgovora o problemu ilegalnih migracija i bezbjednosti ukazano je na to da bi pozitivan iskorak za nastavak saradnje u svim oblastima bilo što skorije potpisivanje sporazuma o readmisiji.

- BiH je jedna od zemalja koja je posebno pogođena migrantskom krizom od četvrtog kvartala 2017. godine te neopravdano nosi preveliki teret globalne migrantske krize - istakao je Tegeltija, a saopšteno je iz Savjeta ministara.

O migrantima, problemima i rješenjima bilo je u petak riječi i u Službi za poslove, gdje su razgovarali direktor te institucije Slobodan Ujić i specijalni predstavnik Generalnog sekretara Savjeta Evrope za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefanek. Poručili su da privremeni prihvatni centri za migrante u BiH treba da budu izvan naseljenih mjesta i manjeg kapaciteta, da bi se izbjegli incidenti kao što je bio u Blažuju.

- Vidjeli ste šta znači jedan veliki incident, gdje dođe do narušavanja javnog reda i mira u velikom obimu, vršenja krivičnih dijela, napada na ovlašćena službena lica, uništavanja imovine, kada je na jednom mjestu više od 3.000 migranata - izjavio je Ujić.

Sa Štefanekom je razgovarao o smještajnim kapacitetima za migrante koje ima BiH i o bezbjednosnim rizicima koje nose ilegalne migracije. On je naglasio da je Služba za poslove sa strancima spremna da upravlja ovom krizom, dodavši i da se BiH tri godine suočava sa ilegalnim migracijama, a da služba ima isti budžet, isti broj ljudi i sve ostalo isto.

- Dobili smo podršku da će se to mijenjati u budućnosti i da ćemo pokušati i readmisijom rješavati probleme ilegalnih migracija u BiH - rekao je Ujić.

Štefanek je rekao da teret migrantske krize ne treba da snose samo Unsko-sanski i Kanton Sarajevo te naveo da ne insistira da "Bira" u Bihaću bude ponovo otvorena, ali da se mora pronaći drugo rješenje. Prve preporuke će, kako je rekao, dati naredne sedmice.

Kampovi

Drahoslav Štefanek i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić posjetili su kamp "Ušivak" u Hadžićima i ocijenili da su uslovi na toj lokaciji zadovoljavajući. Štefanek je rekao da je fokus trenutno na ranjivim grupama, odnosno ženama sa djecom i maloljetnicima bez pratnje.

On je naglasio da nije bio zadovoljan stanjem u kampu "Miral".

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram