“MIGRANTI NAM NEĆE POKVARITI ZABAVU” U Bihaću spremaju turističku sezonu ZA PAMĆENJE

Turistička zajednica Grada Bihaća i Vlada Unsko-sanskog kantona su najavili da, bez obzira na situaciju sa migrantima, spremaju ljetnju turističku sezonu “za pamćenje”, sa brojnim manifestacijama, kulturnim i zabavnim sadržajima.

Konstatovano je da su turizam i ugostiteljstvo strateške grane razvoja tog kantona, te da bez obzira na situaciju  imaju velika očekivanja.

– Spremamo se uveliko, radimo na organizaciji kulturnih, zabavnih i sportskih događaja za ovo ljeto, čime bismo nadmašili sve prethodne sezone. Zaista ćemo se potruditi da sve naše goste i turiste dočeka što uredniji, čistiji i sadržajniji Bihać. Na kraju, dugujemo to našim redovnim gostima iz Republike Hrvatske, našoj dijaspori i 150.000 turista koji su u prošloj sezoni posjetili Nacionalni park Una – istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

I iz Turističke zajednice Grada Bihaća naglašena su velika očekivanja od predstojeće sezone. Najavili su da će uskoro predstaviti jedinstveni kalendar dešavanja u gradu na Uni, koji će podržati i sponzorisati Vlada USK, Grad Bihać, turistički radnici, hotelijeri i ugostitelji.– Shvatili smo da sami moramo najviše raditi na uspješnoj sezoni. Vratićemo priču na pozitivan kolosjek i pozicionirati Bihać kao jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija u BiH. Gradska uprava, Kantonalna vlada i privatni sektor finansiraće nekoliko kulturnih i zabavnih dešavanja u Bihaću, kako bismo imali jedno od najsadržajnijih ljeta u posljednjih dvadesetak godina – kazao je direktor Turističke zajednice Bihaća Armin Amidžić. On je dodao da je prošla sezona je bila “puna izazova”, pa sada Bišćani  planiraju da ovog leta poprave utisak.

Foto: Klix.ba

Naglašeno je kako se akcijama čišćenja grada i predstojećom Eko-regatom već krenulo u realizaciju tih planova.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić najavio je i najozbiljniji mogući angažman na kontroli i nadzoru nad migrantskom situacijom.

– Dogovorili smo se da moramo zajedno tražiti rješenja za trenutnu situaciju s migrantima, koja sigurno utiče na turistički razvoj. Insistiraćemo da ljudi smješteni u privremenim prihvatnim centrima Bira i Miral budu izmješteni iz naseljenih gradskih područja, a nećemo dozvoliti ni otvaranje eventualnih novih kampova – poručio je Ružnić.

On je ponovio apel nadležnim državnim institucijama da preuzmu odgovornost za migrante, koji su već mjesecima na teretu Bihaću i okolnim mjestima.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram