Connect with us

Bosna i Hercegovina

Mesić o Komšiću: Znam ga jako dugo, branio je BiH

Published

on

ZAGREB – Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić pojasnio je za “Radio Slobodna Europa (RSE)” detalje svog susreta sa novoizabranim hrvatskim članom BiH Predsjedništva Željkom Komšićem.

Iako su u njegovoj stranci Demokratska fronta Komšićevu posjetu Hrvatskoj nazvali službenom, on nije tako razumljen u Hrvatskoj, jer nije stupio na funkciju na koju je izabran.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, i jedan od rijetkih u hrvatskoj politici koji je pozdravio ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH potvrdio je za “RSE” da se u utorak nakratko sastao sa Komšićem tokom njegovog boravka u Zagrebu.

“Mi se znamo jako dugo. On je branio Bosnu i Hercegovinu, na tome se i dokazao i to je očito ono što oni koji razumiju politiku i prihvaćaju. Razgovarali smo i o tome kako bi trebalo popraviti odnose Zagreba i Sarajeva time da se stvari stavi na stol i da se razgovara”, rekao je Mesić.

On ocjenjuje kako je nezadovoljstvo zvančnog Zagreba sa izborom Komšića jedna nategnuta i nepotrebna priča, jer su, kaže, stvari sasvim jasne. On podsjeća da je Komšić izabran po istom zakonu po kojem je na prošlim izborima izabran Čović, a o tome koga predstavljaju tri člana Predsjedništva kaže.

“Oni predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, a ne Bošnjake, Hrvate i Srbe, jer su dobili legitimitet na izborima. Dakle, ove priče o tome kako Čović kaže da je za njega glasalo 80 posto Hrvata – pa za njega je glasalo 80 posto Hrvata koji su izišli na izbore, a 60 posto Hrvata nije izašlo na izbore. Prema tome, Hrvati nisu htjeli Čovića, u tome je cijeli njegov problem, a očito i problem naše politike”, zaključio je Mesić.

(RSE)

Popularno