Connect with us

Bosna i Hercegovina

Mektić: Nećemo učestvovati u radikalnim mjerama Dodika

Published

on

– Ministar sigurnosti BiH je odgovorio na Dodikov poziv o provođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH

Nećemo učestvovati u radikalnim mjerama Milorada Dodika, poručio je danas Dragan Mektić, član glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) i ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Mektić je na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka održanog kod predsjednika bh. entiteta Republika Sprska povodom oslobađajuće presude Naseru Oriću, poručio da SDS smatra da to što Dodik radi nije iskreno.

“Smatramo da želi da pravi još jednu predstavu i da to nije pravi način na koji treba rješavati ta pitanja i probleme”, rekao je Mektić.

Rekao je i da je SNSD podržao Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH kada je donošen, 2004. godine, a da je SDS bila protiv tog zakona.

“On izglasa, a od nas traži da mi krenemo za njegovim radikalnim mjerama koje imaju populističku svrhu s ciljem da narod odvrati od životnih problema i krize i sunovrata u koji ide RS u svim segmentima”, rekao je Mektić.

Dodao je da je prilikom donošenja zakona Dodik trebao da poziva opoziciju na dogovor i jedinstvo. Naglasio je da SDS dugo traži reformu pravosudnog sistema jer radi na nakaradan način i neće da otpočne proces protiv korupcije. Rekao je i da je SNSD prilikom rasprave o radu Suda, Tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH podržao njihov rad u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Ako ima rezervu prema Sudu i Tužilštvu BiH ima odluku Narodne skupštine RS pa neka završi referendum, čija mu podrška više treba”, kazao je Mektić i dodao da se predsjednik RS “izvlači se na opoziciju jer kao da oni mogu uticati na odluku Narodne skupštine”.

Pitao je i zašto MUP RS nije zaštitio svjedoke na području Podrinja u postupku protiv Orića, kada je cijelo Podrinje znalo da su dvije godine izloženi pritiscima i zastrašivanjima.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da neće podržati poziv Dodika upućen Srbima koji rade u Sudu i Tužilaštvu BiH da napuste ove institucije, jer je to besmisleno.

Izvor: Anadolija

Popularno