Connect with us

Bosna i Hercegovina

Mektić: Dio NATO vježbi da se održi na prostoru RS

Published

on

AA

SARAJEVO – Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić pozvao je danas Upravu Civilne zaštite Republike Srpske da u septembru učestvuje u terenskoj vježbi koju Ministarstvo bezbjednosti BiH organizuje u saradnji sa NATO Evroatlantskim centrom za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).

Mektić je rekao da je od vršioca dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Mileta Međeda došlo obavještenje da u ovoj ustanovi nisu zainteresovani da se dio vježbe održava na teritoriji Republike Srpske.

“Još jednom pozivam da je jako bitno da se jedan dio ove vježbe održi i na prostoru Republike Srpske“, rekao je Mektić novinarima.

On je naglasio da vježba pod nazivom “BiH 2017” nije vojna, nego terenska, u kojoj se civilne strukture uvježbavaju u spasavanju života i materijalnih dobara.

“Smatram da bi bilo dobro da i predstavnici Civilne zaštite Republike Srpske učestvuju u ovoj vježbi. Predvidjećemo u scenariju određeni broj aktivnosti i na prostoru Republike Srpske, na području Tuzle i Brčko distrikta, tako da je kompletna struktura civilne zaštite BiH uključena u ovu vježbu”, rekao je Mektić.

On je naveo da je Savjet ministara BiH kroz budžet za ovu godinu izdvojio oko 700.000 KM kao doprinos BiH u pokrivanju troškova ove vježbe.

Mektić je naglasio da je važno pridavati veću pažnju zaštiti od prirodnih katastrofa i pojačavati mjere na prevenciji i otklanjanju opasnosti koje mogu dovesti do prirodnih katastrofa.

Šef NATO EADRCC-a Ginter Bretšnajder izrazio je zadovoljstvo što će BiH prvi put biti domaćin 17. vježbe ovog tipa koja se organizuje da bi se testirale strukture civilne zaštite.

Bretšnajder je napomenuo da je BiH već 2014. godine iskusila prirodnu katastrofu tokom poplava, ali i onu koja je uzrokovana ljudskim faktorom.

On je istakao da je osnovni zadatak NATO-a, koji je vojni savez, da osigura bezbjednost ljudi, što uključuje i odgovor na prirodne katastrofe.

“Tokom vježbe u septembru ćemo pokazati kako zemlje zajedno rade kada se suoče za zajedničkim izazovom. To neće biti vojna vježba iako će Oružane snage BiH u njoj pružati pomoć civilnim organima kao što su činili i 2014. godine”, rekao je Bretšnajder.

U terenskoj vježbi “BiH 2017” biće oko 850 učesnika iz 26 zemljama i devet međunarodnih tijela. Tokom vježbe biće provjerena spremnost djelovanja i saradnje u slučaju obilnih poplava, klizišta, hemijskih akcidenata, rudarske nesreće, minskih incidenata, udesa automobila, izvora zračenja.

Popularno