Connect with us

Fudbal

Mediji regiona o finalu Kupa BiH: “BiH je zemlja apsurda”

Published

on

“BiH je zemlja apsurda”, “Gdje prestaje logika, tu počinje BiH” – dio su naslova u hrvatskim i regionalnim medijima koji izvještavaju sa finala Kupa BiH u fudbalu u kome je domaćin Široki Brijeg pobijedio Sarajevo u atmosferi, kako se navodi, ustaškog orgijanja.

Poznato je da, sem hrvatskih stranaka, u zapadnoj Hercegovini nema drugih političkih faktora, kao i da se stanovnici tog dijela Federacije BiH smatraju stanovnicima Hrvatske.

Otuda se himna BiH izvedena prije početka finala, po običaju, nije ni čula od zvižduka.

Navijanje su predvodili “Škripari”, navijači nazvani po gerilskim grupama koje su djelovale nekoliko godina nakon razbijanja ustaške Nezavisne Države Hrvatske, poznati po isticanju ustaških i nacističkih simbola.

Cjeli meč trajalo je uobičajeno skandiranje: “Za dom spremni!” i “Ubij baliju!”. A, sve to ispod ratnih zastava Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

Mediji navode da je fudbal samo odraz stanja u FBiH i odnosa između Bošnjaka i Hrvata, koji su veoma nezadovoljni svojim položajem i činjenicom da nemaju svoju jedinstvenu teritorijalnu autonomiju niti odgovarajući izborni zakon koji bi im omogućio da sami biraju svoje predstavnike.

U Širokom Brijegu živi 99,60 odsto stanovnika koji su se na posljednjem popisu izjasnili kao Hrvati.

“Navijači, hvala vam!” – poručili su nakon finala iz fudbalskog kluba Široki Brijeg, kluba u kojem, kako to ističu vođe navijačke grupe, treba da igraju samo katolici.

Široki je u revanšu na svom terenu, nakon izvođenja jedanaesteraca, pobijedio Sarajevo i uzeo trofej Kupa BiH, koji mu je otvorio put u pretkfalifikacije za Ligu Evrope (nekadašnji Kup UEFA).

(Srna)

Popularno