Connect with us

Bosna i Hercegovina

Mediji bitni u kreiranju poslovne klime

Published

on

Želim da iskažem zadovoljstvo uspjehom koji smo ostvarili, temama koje smo imali i ljudima koji su aktivno učestvovali u zajedničkom radu.

Izjavio je ovo danas Milorad Dodik, predsjednik RS, zatvarajući “Jahorina ekonomski forum 2017”, dodajući da je forum ostvario svoj smisao i doživio potpuni uspjeh. Dodik je uvjeren da će ovaj skup naredne godine biti još bolji, sa još više eminentnih učesnika, a do tada, kako je naveo, RS mora pratiti globalne ekonomske tokove i prilagoditi im vlastite resurse i potencijale.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, učestvujući u panel-diskusiji “Uloga medija u kreiranju poslovne klime”, ocijenio je da je uloga medija u kreiranju poslovne klime i poslovnog ambijenta velika. On je rekao da svi mediji nisu u istoj poziciji, te da se javni mediji ne mogu porediti s onima koji se bore za tržište.

Učesnici panela razgovarali su o tome kako unaprijediti rad medija u kreiranju poslovne klime, pitajući se, pri tome, da li dobro ispričana ekonomska priča može biti jedan od pokretača razvoja ekonomije RS.

Sandra Gojković-Arbutina, glavni i odgovorni urednik “Nezavisnih novina”, ukazala je na aktuelni projekat našeg lista “50 plus”, koji je u suprotnosti s uvriježenim mišljenjem da mediji pozitivne priče objavljuju isključivo ako ih naplate. Ona je kazala da se ovim projektom, koji nije komercijalan, predstavljaju desetine firmi koje uspješno posluju, kako bi se javnosti prikazale sve te kompanije i njihovo poslovanje.

Siniša Vukelić, urednik portala Capital, govorio je o tome da poslovnu klimu ne kreiraju samo pozitivne priče, te da su brojne afere, koje između ostalog, razotkriva ovaj portal, doprinijele da se zaustave te kriminalne radnje i završe sudskim epilogom.

Željka Šulc, portparol Misije OEBS-a, istakla je da mediji ne prepoznaju pozitivne priče kao zanimljivu vijest i da im ne daju dovoljno prostora u svojim medijima, dok je Denis Kuljiš, ugledni novinar i hrvatski analitičar, istakao da tradicionalni mediji moraju da mijenjaju svoj sistem rada i da se prilagođavaju trendovima koji su neminovnost i da najveći dio tog kolača uzimaju televizije.

Na forumu je bilo riječi i o energetici, pa je tako Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, ocijenio da je elektroenergetski sistem u RS stabilan te da iz godine u godinu bilježi konstantan rast, pri čemu je planirani rast za 2017. godinu oko 6,3 odsto.

Dvodnevni forum okupio je 400 učesnika, uz učešće oko 70 panelista i stranih i domaćih predavača. Forum je bio i mjesto susreta brojnih ambasadora, delegacija EU, parlamenta EU, delegata Grčke, Kine i drugih zemalja regiona, a održan je u organizaciji Udruženja ekonomista SWOT, pod pokroviteljstvom predsjednika RS. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u odvojenim susretima sa Vilijamom Engdalom, uglednim američkim novinarom i publicistom, te delegacijom kompanije “China Sinopharm International Corporation”.

 Najvažniji zaključci foruma

– Specijalne ekonomske zone su strategija koju RS mora realizovati

– Prilagoditi poreske i carinske regulative sa potrebama specijalnih zona

– Postojećim zonama, gdje je to moguće, omogućiti pretvaranje u specijalne

– Izvršiti izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju

– Uskladiti prostorne i regulacione planove i druge planske dokumente

– Definisati cijene usluga projektovanja

– Osnovati IKT sektor u Zavodu za statistiku za potrebe praćenja stanja

– Edukovati poslovnu zajednicu o mogućnostima savremenih izvora finansiranja

– Prilagoditi zakonsku regulativu za korištenje savremenih finansijskih instrumenata

– Uvođenje dualnog sistema obrazovanja i prilagođavanje upisne politike zahtjevima privrede

– Izmijeniti model subvencionisanja zapošljavanja

– Potreban je veći stepen angažovanja mladih u društvenoj zajednici

– Uz postojeći fond “Dr Milan Jelić” razviti i druge modele podrške mladima

– Pratiti trendove koji se dešavaju na evropskom tržištu

– Ubrzati liberalizaciju tržišta električne energije

– Napraviti balans oko gradnje konvencionalnih i alternativnih izvora energije

– Unaprijediti saradnju medija i privredne zajednice

– Obezbijediti edukaciju privrednika i kadrova iz medija o međusobnim komunikacijama

– Kreirati politiku podsticaja finalne drvoprerade

– Vršiti adekvatnu raspodjelu sirovine šumskih drvnih sortimenata

– Unaprijediti iskorištenost resursa kroz zaštitu i uzgoj šumskih sortimenata

(Nezavisne)

Nastavi čitati
Advertisement

Popularno