MEDICINARI KATEGORIČNI "Maske važno sredstvo u borbi protiv korona virusa"

Nošenje maske tokom pandemije Kovida 19 moglo bi da bude važaniji dio arsenala u borbi protiv virusa nego što se ranije mislilo.

FOTO: srpskainfo.com

U članku u Medicinskom žurnalu Nove Engleske navodi se da nošenje univerzalne maske za lice moglo pomoći smanjenju ozbiljnosti bolesti i obezbijediti da veći udio novih infekcija bude asimptomatski, prenosi Glas Amerike.

Ako je to tačno, sugeriše se u članku, nošenje maski za lice moglo bi da postane oblik inokulacije, odnosno način unošenja virusa koji bi stvorio imunitet i na taj način usporio širenje virusa tokom globalnog čekanja na razvoj vakcine.

Časopis navodi dva nedavna slučaja pojave Kovida 19 u američkim postrojenjima za preradu hrane, gdje su radnici bili obavezni da nose maske svakog dana.

– Procenat asimptomatskih infekcija među više od 500 ljudi koji su se zarazili bio je 95 odsto, a samo pet odsto u svakoj pojavi virusa imalo je blage do umjerene simptome – navodi medicinski časopis.

U članku se takođe kaže da su stope smrtnosti u zemljama u kojima je nošenje maski obavezno ili prinudno širom stanovništva ostale niske, čak i sa ponovnim pojavljivanjem slučajeva nakon što su restrikcije ukinute.

Dr Monika Gandi, doktorka za zarazne bolesti na Kalifornijkom univerzitetu u San Francisku i jedna od autorki članka, rekla je za britanski Telegraf da je tačno da udio asimptomatskih infekcija biva povećan i da bi time mogao da se poveća procenat stavnovništva koji je razvio makar kratkotrajni imunitet na virus, dok čekamo vakcinu.

Ona je ipak upozorila da su potrebne dodatne studije o efikasnosti nošenja maski.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram