Connect with us

Bosna i Hercegovina

Lukač: Pada broj kaznenih djela na prostoru FBiH

Published

on

Ravnatelj Federalne uprave policije Dragan Lukač izjavio je kako je analiza policijskih podataka iz prvog kvartala 2017. godine pokazala da je stanje sigurnosti u Federaciji BiH zadovoljavajuće.

Lukač je to izjavio u Livnu, nakon sastanka Koordinacije direktora Federalne uprave policije s policijskim ravnateljima županijskih MUP-ova.

Prema policijskim podacima, u prva tri mjeseca tekuće godine zabilježeno je 16 posto manje kaznenih djela u odnosu na isto razdbolje u protekloj godini, zabilježen je pad broja slučajeva narušavanja javnog reda i mira od 22 posto, dogodilo se 9 posto manje prometnih nesreća, a zabilježen je i pad broja napada na službene osobe od 5 posto.

– Stanje je dosta pozitivno i našim planiranim aktivnostima za 2017. godinu nastojat ćemo ga zadržati. Mislim da policija, unatoč svim problemima koje imamo, dobro radi svoj posao – kazao je Lukač.

Problemi koji opterećuju rad policije su brojni, dodao je Lukač, a neki od njih su pad broja policijskih službenika zbog odlaska u mirovinu, ali i napuštanja službe zbog lošeg materijalnog stanja, kao i loša materijalno-tehničke opremljenosti nekih policijskih tijela.

Unatoč tome, ravnatelj Federalne uprave policije najavio je ozbiljan pristup u borbi protiv svih oblika kriminala.

– Svi koje sjede ovdje a koji su najodgovorniji za stanje sigurnosti u FBiH, a to su policijski komesari, na čelu sa mnom kao direktorom FUP-a, spremni smo raditi više i bolje naš posao kako bi stvorili sigurnu atmosferu kako bi se svaki građanin osjećao sigurno – poručio je Lukač.

Vezano za koruptivna kaznena djela u FBiH, Lukač je naglasio kako je to velik i kompleksan problem koji traži angažiranje šire društvene zajednice.

– Policija skupa s tužiteljstvima ima zadatak otkriti i procesuirati izvršitelje takvih dijela, ali to nije dovoljno. Problem korupcije ne može se rješavati samo represivnim aparatom. Moramo inzistirati na promjeni društvene svijesti kod ljudi, jer taj pristup kod većine građana je postao navika i najnormalnija pojava, odnosno stil življenja – smatra Lukač.

(Vijesti.ba / FENA)

Popularno