Connect with us

Bosna i Hercegovina

Lukač hitno naručio 15 policijskih kombija i 20 limuzina

Published

on

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske kupilo je 20 novih putničkih automobila, te 15 kombija za koje je tražena hitna isporuka, ukupne vrijednosti 1,65 miliona maraka.

MUP je za kupovinu 20 novih putničkih automobila firmi „Autokomerc V.S.“ Banjaluka platio 661.538 KM bez PDV-a, iako je tenderom procijenjena vrijednost bila 650.000 KM bez PDV-a.

MUP, kojim rukovodi ministar Dragan Lukač, tenderom je isključivo tražio da to budu bijela dizel vozila, opremljena dodatnom opremom u vidu radio uređaja sa ekranom osjetljivim na dodir, daljinskim zaključavanjem, kolor trodimenzionalnim staklima, putnim računarom, elektropodizačima prednjih stakala…

Iako se radi o vozilima koje će koristiti pripadnici MUP-a, iz tenderskih uslova može se zaključiti da strahuju od krađe. Od opreme je traženo i da, između ostalog, automobili imaju elektronsku zaštitu protiv krađe vozila i mehaničku zaštitu protiv krađe točkova.

Ponuda “Autokomerca V.S.” bila je jedina pristigla na tender, a ugovor o nabavci je zaključen prije desetak dana.

MUP traži promptnu isporuku kombija

Pored 20 putničkih automobila, MUP je kupio i 15 novih kombi putničkih vozila, od firme „Auto Servis NV“ Banjaluka, a za koja se traži „promptna isporuka“.

Kombiji su plaćeni 749.787 KM bez PDV, a ugovor o kupovini je takođe zaključen prije deset dana i pomenuta firma je bila jedini ponuđač. Procijenjena vrijednost kombija u tenderu je bila 975.000 KM bez PDV-a.

Vozila su sa devet sjedišta (prvi red vozač+dvostruko sjedište za suvozača, drugi red dvostruka klupa sa lijeve strane, a sa desne zasebno sjedište sa olakšanim pristupom u zadnji red sjedala, treći red klupa sa preklopiva tri sjedišta).

I ova vozila su bijela, proizvedena ove godine, sa sistemom pomoći pri naglom kočenju i blokadom točkova, elektronskom kontrolom i stabilizacijom vozila…

Zahtjevano je da imaju unutrašnji retrovizor sa prigušenjem, radio uređaj, osigurač na kliznim vratima, filter za prašinu i polen, aparat za početno gašenje požara…

Nabavka automobila i kombija ukupno je plaćena 1.411.325 KM bez PDV-a. S porezom će nova vozila koštati ukupno 1.651.250 KM.

MUP je ranije, u julu ove godine, kupio i četiri polovna, korištena putnička automobila koja je platio oko 117.000 KM.

Policija je najveću nabavku vozila sprovela 2014. godine kada je snabdjevena sa oko 200 novih automobila, od ukupno 384 koja su naručena s ciljem obnove voznog parka. Za tu kapitalnu investiciju Srpska se dugoročno zadužila za oko 12,8 miliona KM.

Pored snabdjevanja automobilima, MUP ubrzano radi i na opremanju Centra za obuku i samo za radove u ovom Centru u toku je, ili je nedavno okončano, više od deset tendera.

Riječ je o sanaciji i adaptaciji više objekata za potrebe MUP-a, elektro, vodovodnim, toplovodnim i kanalizacionim radovima, izgradnja poligona…

U Centru će, između ostalog objekti biti prilagođeni i za preseljenje Helikopterskog servisa RS, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „MUP RS ulaže pola miliona u hangar za helikoptere“.

Budžet MUP-a

MUP ove godine raspolaže sa budžetom od 172.799.000 KM, od čega je su izdaci za izgradnju i pribavljanje zgrada i objekata 1,1 milion KM, za investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju zgrada i objekata 1,2 miliona KM, a izdaci za nabavku postrojenja i opreme 1,9 miliona KM.

Vlada RS je u okviru „prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija RS u 2018. godini“ MUP-u odobrila 5,5 miliona KM za nabavku specijalne opreme za potrebe MUP-a, te dodatno još milion za opremu potrebnu za pojačan angažmana pripadnika MUP-a zbog povećanog priliva iligalnih migranata.

Iz MUP-a nisu odgovorili na pitanje CAPITAL-a za koje namjene su vozila kupljena i kako će biti raspoređena, odnosno ko će ih koristiti.

Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook
i Twitter.

Popularno