Lozinke na stalnoj provjeri

Svake godine se, širom svijeta, ukradu milioni lozinki i korisničkih podataka. U većini slučajeva, dovoljno je samo promijeniti lozinku i tako umanjiti opasnost da će vam neko neovlašteno ući u servis koji koristite.

Međutim, ljudi su često lijeni i koriste istu lozinku i korisničko ime za više servisa. Isto tako, uglavnom ne znaju da su se njihove lozinke dočepali hakeri koji je ili mogu sami iskoristiti ili prodati nekom drugom.

Tako čak i kad promijene lozinku na jednom mjestu zaboravljaju da bi je trebali promijeniti i na svim ostalim mjestima na kojima su je koristili.Upravo kako bi upozorio korisnike na lozinke koje su kompromitovane, “Gugl” je izbacio novi dodatak za Google Chrome.

Password Checkup je dodatak koji miruje u pozadini dok korisnici surfaju internetom. Kad korisnik pristupi nekoj stranici i upiše svoju lozinku, Password Checkup će je uporediti s poznatim bazama ukradenih lozinki. Ako lozinke nema u tim bazama, neće reagovati. Međutim, ako je nađe, upozoriće korisnika da je promijeni.

“Gugl” za poređenje koristi bazu s više od 4 milijarde korisničkih imena i lozinki, koju je prikupio tokom godina u različitim, javno objavljenim, slučajevima bezbjednosnih propusta.

S obzirom na to da prosječan korisnik dnevno koristi desetak, pa i više lozinki, a često te iste lozinke reciklira, ovakav alat mogao bi umanjiti opasnost od hakerskih upada u račune.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram