Lidl stiže u BiH: Koji gradovi su najprimamljiviji za poznati trgovački lanac

Ovih dana u BiH se uveliko piše o dolasku poznatog trgovačkog njemačkog lanca „Lidl“ u našu državu.

FOTO: Cafe.ba

Iz FIPA kažu da dinamika otvaranja poslovnih jedinica, ne samo „Lidla“ nego i ostalih privrednih društava zavisi od same strategije razvoja kompanije, od vizije razvoja, ciljnih tržišta na koje su strategije kompanija usmjerene, kao i veličine tržišta, stepena razvoja zemlje i kupovne moći stanovništva zemlje u koju dolazi investitor.

„FIPA nije imala zvanične najave niti je bilo ko kontaktirao Agenciju u vezi  sa 'Lidlom'. Strane kompanije nemaju obavezu informisati FIPA-u o njihovom dolasku na bh. tržište. Ono što i mi znamo iz medija jeste da kompanija otvara svoju prvu prodajnu jedinicu najprije u Sarajevu, a nakon toga će uslijediti otvaranje poslovno-prodajnih objekata u Banjaluci i Mostaru“, rekli su za portal InfoBijeljina iz FIPA.

Nedavno je načelnik sarajevske opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potvrdio da poznati njemački lanac dolazi u Sarajevo.

Hadžibajrić je rekao da je delegacija „Lidla“ bila u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo. U Starom Gradu su tražili lokaciju, a Hadžibajrić im je ponudio nekoliko na razmatranje.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram