Lideri EU: Vlasti u BiH da hitno riješe alarmantnu migrantsku situaciju

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, evropski komesar za unutrašnja pitanja Ilva Johanson i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozvali su vlasti u BiH da po strani ostave političke nesuglasice i preduzmu hitne mjere za rješavanje alarmantne migrantske situacije

FOTO: nezavisne

.

U zajedničkom saopštenju evropskih zvaničnika navodi se da će više od 3.300 izbjeglica i migranata u BiH ostati bez pristupa osnovnom skloništu i uslugama zbog zatvaranja prijemnog centra u "Lipi", koji je bio privremena mjera zbog situacije sa kovidom 19, te da vlasti nisu pružile alternativno rješenje.

"Ponovo tražimo od vlasti da se izdignu iznad političkih razmirica i da ponovo otvore centar u Biri i ustanovu u Ciljugama kod Tuzle. Vlasti treba da sarađuju i da hitno reaguju kako bi odgovorili na potrebe svih izbjeglih i migranata bez skloništa i time spase živote", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da EU nastavlja da podržava BiH i njene građane u nastojanju da se izbore sa ovom situacijom i da su dodatna sredstva dostupna za ovu svrhu.

U saopštenju se dodaje da EU, takođe podržava BiH u rješavanju cjelokupne situacije sa migrantima, uključujući azil i jačanje pogranične kontrole, za gradnju neophodnih kapaciteta za efikasno rješavanje migracije. 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram