Connect with us

Svijet

Le Penova: Odmah bih ukinula Šengen

Published

on

Ultradesničarska kandidatkinja za predsjednika Francuske Marin Le Pen rekla je da će u slučaju pobjede odmah ukinuti francusko članstvo u šengenskoj zoni.

Ona je dodala i da bi deportovala strance koji su na spisku islamskih ekstremista.

Le Penova je izazvala pometnju opaskama o deportaciji Jevreja u vrijeme II Svjetskog rata u Francuskoj, a još je rekla da bi održala referendume o svojim prijedlozima o politici Francuska-prije-svega i socijalnom stanovanju, prenosi AFP.

Le Penova ima podršku od 23 do 24 procenta, što je stavlja na isti nivo sa centristom Emanuelom Makronom.

“Svaka sekunda mog predsjedništva bila bi korisna za Francusku i Francuze”, rekla je Le Penova u video snimku u kome je opisala promjene koje će doneti za prva dva mjeseca mandata.

Između ostalog, planira da smanji starosnu granicu za penziju sa 62 na 60 godina, oduzme građanima sa dvojnim državljanstvom francusko državljanstvo ukoliko su povezani sa džihadizmom i smanji poreze na prihod.

Ona nije objasnila kako bi sve zakone uspjela da sprovede za dva mjeseca, s obzirom da nakon predsjedničkih, Francusku očekuju i parlamentarni izbori, a prvo zasjedanje parlamenta biće tek 27. juna, što je mjesec i po dana nakon inauguracije predsjednika.

(Tanjug)

Popularno