Connect with us

Bosna i Hercegovina

Le Pen nije prijetnja Macronu, politika Francuske prema BiH ostaje ista

Published

on

Marin le Pen zadovoljna je činjenicom da je ušla u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj. Sada će imati priliku da se maksimalno obrati francuskoj javnosti i objasni svoje ideje, koje su neka vrsta budućnosti Francuske. Odavno je bilo predodređeno i određeno da Macron bude francuski predsjednik, jer su krupni kapital i mediji potpuno bili na njegovoj strani.

Le Pen nije opasnost za Macrona. Opasnost su, dakle, predstavljali Francois Fillon i Jean-Luc Melenchon, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba bivši ambasador BiH u Francuskoj i dobar poznavalac prilika u toj zemlji Slobodan Šoja.

VIJESTI.BA: Kako tumačite ishod prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj? Utrku u drugom krugu nastavljaju Emmanuel Macron i Marine Le Pen, dok su kandidati dvije do sada najjače partije poraženi. 

ŠOJA: Sve ovo što se dogodilo govori o tome da je na političkoj sceni u Francuskoj došlo do potpune pometnje. Poraženi su kandidati dvije stranke koje su godinama dominirale francuskom političkom scenom – socijalisti i degolistička partija. Poraženi su, s jedne strane, od osobe koja je već godinama populista Marin le Pen, pripadnica stranke koja jača i koja svake godine ima sve više glasača, te, druge strane, od mladog čovjeka Emmanuela Macrona, koji se pojavio kao nezavisni kandidat, a ustvari je proizvod modernog vremena.

To je čovjek za koga se neko, a mi nikada nećemo saznati ko, odlučio da mora postati francuski predsjednik, jer je procjena bila da niko od kandidata koji su se profilirali ne bi bio dovoljno Evropljanin. U ovom trenutku, za Evropu i Brisel vrlo je važno da u Francuskoj pobijedi neko ko je potpune evropske orijentacije. Istovrmeno, budući da u Evropi dominiraju neoliberalne struje, on je idealna ličnost kao bivši bankar i bivši ministar ekonomije i finansija, koji se kao ljevičar počeo približavati desnici. On je jednostavno bio predodređen da bude predsjednik.

VIJESTI.BA: Predizborne ankete sugerišu da će Le Pen izgubiti od Macrona. Je li to izvjesno? Može li Le Pen zadati glavobolju Macronu? 

ŠOJA: Ne može. To je sasvim jasno. To je jasno i Marin le Pen. Ona igra svoju igru. Jako je zadovoljna činjenicom da je ušla u drugi krug izbora. Sada će imati priliku da se maksimalno obrati francuskoj javnosti i objasni svoje ideje, koje su neka vrsta budućnosti Francuske. Stoga je zadovoljna time što će postići, odnosno da se njena popularnost dodatno poveća u narednih 15 dana. Ona je svjesna da će izgubiti izbore, ali ona računa na budućnost.

Odavno je bilo predodređeno i određeno da Macron bude francuski predsjednik, jer su krupni kapital i mediji potpuno bili na njegovoj strani, odnosno oni mediji koji bi, tobože, trebalo da budu neutralni, a svi su oni bili za Macrona i njega su iznijeli kao predsjednika. Svi ostali kandidati koji su bili opasni po njega, zapravo su bili pod najvećim i najžešćim udarom medijske kampanje. To su bili Francois Fillon i Jean-Luc Melenchon.

Le Pen nije opasnost za Macrona. Opasnost su, dakle, predstavljali Francois Fillon i Jean-Luc Melenchon. Da je u drugi krug ušao bilo ko od ove dvojice, Macronu bi zaista bilo jako teško pobijediti, jer bi se tradicionalni glasači ipak opredijelili za nešto što je stabilnije u odnosu na ono što nudi Macron, koji je uspio zbog toga što je, s jedne strane, iza sebe imao jaku podršku, a sa druge strane, u svojim javnim nastupima davao je osjećaj nekoga ko još nije pretjeranozreo za tu funkciju. To je bila jedina njegova mana, zbog koje nogi nisu htjeli da mu daju svoje glasove.

Pomenuo bih i još jednu ključnu stvar o kojoj treba razmišljati – postavlja se pitanje kako su glasali oni koji imaju do 18 do 24 godine. Skoro trećina glasala je za Melenchona, dakle jednog od najstarinih kandidata. Dakle, mladi ljudi u Francuskoj nisu se prepoznali u Macronu. S druge strane, kada govorimo o ljudima koji imaju više od 65 godina, gotovoro polovina njih glasala je za Fillona.

U Francuskoj se, dakle, dogodio politički zemljotres i profilišu se nove struje. Marin Le Pen već je poznata Francuskoj, jer Nacionalni front nije nikakva novost ovoj državi i ova politička partija samo može napredovati, nikako nazadovati. No, sada se pojavio novi pokret koji nije prava politička partija, a koji je pomrsio račune mnogima.

VIJESTI.BA: Šta Francuskoj donosi eventualna pobjeda Macrona?

ŠOJA: Ovo pitanje treba proširiti na sljedeći način – šta njegova pobjeda donosi Briselu i Parizu. Za Brisel je ključna stvar bila da se nipošto ne dogodi pobjeda Marin Le Pen, jer je ona antievropske tradicije. To znači da je bilo jako važno u Francuskoj i dalje zadržati osobu koja će raditi sve što je u interesu Brisela. Francuska je trebalo da dobije stabilnost, kako ne bi imala problema sa Briselom, jer u ovom trenutku to za Francusku nije baš najbolje, posebno u momentu kada Velika Britanija izlazi iz EU.

VIJESTI.BA: Dakle, ne očekujete neku vrstu francuskog Brexita, iako je i Macron izjavljivao da je spreman organizovati referendum o tome treba li Francuska ostati u EU ili ne?

ŠOJA: To je možda bio dio nekog diskursa u kojem je kazao da ne isključuje ni tu mogućnost, ali on sigurno nije zagrižen za to.

VIJESTI.BA: Francusku u junu očekuju parlamentarni izbori. Može li se pobjeda Macrona na predsjedničkim odraziti i na izbore u junu?

ŠOJA: Ovi parlamentarni izbori možda će biti jedni od najvažnijih u istoriji pete francuske republike. U principu, Francuska je već u ovom trenutku spremna da glasa “na desno”, odnosno da glasa za tradicionalne De Golovoe pristalice, ali je ova partija u jednoj vrsti malog rasula zbog neuspjeha Fillona. Dakle, u principu, trebalo da pobijedi desnica, što za Macrona nije dobro. Na taj način, on ne bi mogao računati da će imati većinu uz sebe, jer će mu sadašnji republikanci biti opozicija.

Stoga će se u narednom periodu raditi sve kako bi se moglo ostvariti da u nacionalnoj skupštini Francuske pobijede one strukture i oni poslanici koji bi podržavali Macrona. Na francuskoj političkoj sceni dolazi do totalne misterije u kojoj se ova država nikada nije našla – imaju predsjednika bez jedne političke partije i on mora računati na pristalice iz više političkih partija da bi imao većinu i da bi mogao odabrati i imenovati premijera koji će biti premijer na njegovoj političkoj liniji.

Dakle, vrlo je vjerovatno da će desnica pobijediti, a onda će Macron imati probleme, jer će nastati period kohabitacije, koji će možda biti više problematičan za Francusku, nego za EU, jer Pariz prema Briselu uvijek ima isti stav. No, u unutrašnjem francuskom političkom životu, to će biti nova okolnost koja će vjerovatno dodatno uzdrmati politički život u ovoj zemlji, te ga dodatno rascjepkati.

VIJESTI.BA: Možemo li predvidjeti kakav će biti odnos novog francuskog predsjednika prema Zapadnom Balkanu i BiH? 

ŠOJA: Apsolutno identičan, tu nema promjene. Floskule velikih sile uvijek su iste – ostajemo na liniji koja je već trasirana. Francuzi, koji će imati još više problema u svom političkom životu, imaće manje vremena da se bave BiH. Stoga je za očekivati da će se nastaviti ista politika, a ona je do sada više bila pasivna nego aktivna.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

Popularno