Lamborghini ima novog supersportistu od 830 konja

Zahvaljujući modelu Urus, italijanski Lamborghini trenutno je među vodećim kompanijama po prodaji terenaca. I pored toga, konstruktori čuvenog proizvođača nisu zaboravili kako se prave modeli koji su im doneli svjetsku slavu u svijetu automobilizma.

FOTO: nezavisne.com

Razjareni bik se vraća u velikom stilu i pruža nam priliku da čujemo koliko je glasna njegova rika. Još uvijek zvanično neimenovani projekat osmišljen je prošlog oktobra, kada je Lamborghini tokom finalne trke Svjetskog šampionata u Herezu, u Španiji, prikazao obrise svog novog modela.

Lamborghini 830-HP V12 spada u kategoriju slavnih modela kakvi su i Ferrari FXX-K i McLaren Senna GTR. Za razliku od pomenutih automobila, koji su u isto vrijeme i putnički, novi Lamborghini se neće naći u gradskoj vožnji ili na otvorenom putu.

Ovdje se ponavlja priča vezana za istoriju modela Sesto Elemento. Samo 20 vozila sišlo je sa proizvodnih traka firme i svi su korišćeni samo u trkačkim nadmetanjima. Dok Sesto Elemento ima Gallardov 5,2-litarski V10 motor, još uvek misteriozni model pokretaće Aventadorova 6,5-litarska V12 mašina, piše Carbuzz.

Uslijedilo je unapređenje performansi motora koji sada razvija 830 konjskih snaga i na stazi zvuči kao njegovi slavni prethodnici. Prednji podokvir izrađen je od karbona i aluminijuma. Tu je smješten samoblokirajući, mehanički diferencijal i šestostepeni mjenjač.

Aerodinamična karoserija dizajnirana je u trkačkom maniru, zajedno sa spojlerom, krovnim usisnikom i duplim usisnim sistemima za vazduh. Lamborghini 830-HP V12 će djelimično ličiti na model Aventador SC18 Alston (na gornjoj slici), koji je unikat u svijetu brzih automobila.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram