Kusturica iskreno o stanju u kulturi: Ona trpi završne smrtonosne udarce, a mi smo kao Don Kihot

- Mi pokušavamo da oživimo nešto što zamire - rekao je reditelj

FOTO: Nikola Tomić

Festival Kustendorf klasik, pod rukovodstvom proslavljenog reditelja Emira Kusturice, biće održan od 10. do 12. jula u etno-selu Drvengrad na Mećavniku. Kustendorf klasik je novi naziv za Festival ruske muzike Boljšoj. Ključna ideja je i dalje podrška talentovanim mladim ljudima iz muzičkih škola i akademija širom Srbije i Republike Srpske, kao i mladim talentima iz različitih regiona Rusije.


Kusturica je posebno srećan što je nikad više prijava za takmičarski program.


- U muzičke škole idu darovita deca, a konačno mogu svi da dođu na festival. U svetu koji živi i guši se od rijalitija, kultura trpi gotovo završne smrtonosne udarce. Mi smo kao Don Kihot fanova i pokušavamo da oživimo nešto što zamire i postaje fragmentni deo kulture, a ne njegova udarna igla. I naša misija je zato i značajnija - rekao je Kusturica.


Na svečanom otvaranju festivala koncert će održati poznati ruski violista Jurij Bašmet, druge večeri nastupiće Madžar, kao i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna. Festival će zatvoriti koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umetnika Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i Kragujevčkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana.


Program će obuhvatiti i radionice za mlade talente koje će voditi gosti festivala.


U revijalnom programu bićei izvedena savremena opera Mikaela Tarivardijeva "Očekivanje" u režiji Vladana Ćurkovića i pod dirigentskom upravom Marije Stajić, dok će u u okviru pratećeg programa u jutarnjim časovima biti prikazani filmovi "Tema" Gleba Panfilova i "Dobrodošli, ili bez prestupa" Elema Klimova.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram