Connect with us

Bosna i Hercegovina

Kulminirao bahati odnos Tužilaštva BiH prema medijima: Novinare ignorišu kršeći zakon

Published

on

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH, osim što je već mjesecima zauzelo izrazito odbojan i zatvoren odnos prema medijima, sada je prekršilo i Zakon o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI) nakon što “Nezavisnim” u predviđenom zakonskom roku od 14 dana nije odgovorilo na postavljena pitanja, odnosno u roku od osam dana nije dostavilo obrazloženje takve svoje odluke!

Naime, 2. maja ove godine “Nezavisne” su im se obratile u skladu s procedurama ZOSPI-a, a koje predviđaju slanje pitanja poštom ili faksom, ovjerena pečatom firme i potpisana od strane glavnog urednika.

No, ni petnaesti dan nakon toga nismo dobili bilo kakav odgovor. Želeći da provjerimo o čemu se radi te da ih upitamo jesu li svjesni da krše zakon, neljubazna službenica nas je najprije upitala otkud nama pravo da je zovemo na njen telefon (a zvali smo je na fiksni, i to preko centrale!), da bi nam na kraju izbjegla direktno odgovoriti kada i da li nam uopće namjeravaju dostaviti odgovore na postavljena pitanja.

U međuvremenu, poslijepodne toga dana, iz Tužilaštva smo faksom promptno dobili zaključak u kojem nam je pojašnjeno da odgovore nismo dobili jer nismo, navodno, poslali kompletan i validan zahtjev?!

Iz Tužilaštva BiH su se, naime, pozvali na član 3, stav 1. i 3. ovog zakona, gdje, između ostalog, piše kako je uz zahtjev predviđeno i slanje “zakonom utvrđenog ličnog dokumenta”.

No, da bi sve bilo apsurdnije, iz Tužilaštva su citirali član zakona koji im odgovara, jer su “zaboravili” citirati član 12. ovog zakona, u kojem je striktno navedeno kako je “javni organ, koji nije u mogućnosti da udovolji zahtjevu iz formalnih uslova, dužan o tome pisanim putem obavijestiti podnosioca zahtjeva što prije, a najkasnije osam dana od dana prijema zahtjeva!”

Sve ovo je samo kulminacija bahato stvorenog odnosa Tužilaštva BiH prema novinarima i medijima, a koji se danas ogleda u poštapalici “nemamo komentar”, a što vam po pravilu odgovore kad ih pitate bilo šta!

Mnoge kolege su stoga kivne na Tužilaštvo, jer novinari su u ovom trenutku apsolutno onemogućeni da kvalitetno rade svoj posao.

Među njima i Nikola Morača, novinar crne hronike u “EuroBlicu”, koji poručuje kako je kivan na Tužilaštvo po mnogo osnova.

“Između ostalog, desetine puta sam ih bezuspješno molio da mi dostavljaju saopštenja. A i odgovori koje nekad dostave kad im postavim neko pitanje su šturi, loši, nepotpuni, poptuno neupotrebljivi”, ističe Morača.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, kaže kako se nada da novinari neće biti prisiljeni da ministru bezbjednosti Draganu Mektiću dostavljaju pitanja da ih on prosljeđuje Tužilaštvu, “jer ono trenutno reaguje samo na njegove izjave”.

“Ovakav netransparentan pristup Tužilaštva BiH je neprihvatljiv, posebno jer su zaduženi za istrage najtežih krivičnih djela za koje je javnost opravdano dodatno zainteresovana. Nepotrebno komplikovanje procedure kako bi novinari na kraju dobili odgovor ‘nemamo komentar’ ili ‘istraga je u toku’, ima za posljedicu upravo ono na što se tužioci najviše žale – širenje neprovjerenih informacija, a koje najviše štete upravo toj instituciji”, zaključuje Vukelić.

 

(Nezavisne)

Popularno