KRIZA ZA PUŠAČE Ovaj grad se bori za potpunu zabranu PRODAJE DUVANA

Duvanski dim još nije potpuno istjeran, ali Beverli Hils će izgleda postati prvi američki grad koji će okončati prodaju većine duvana. Gradsko vijeće svjetski čuvene enklave bogatih i slavnih jednoglasno je u utorak dao zeleno svjetlo da su spremni na ovakav korak do ponovnog sastanka 21. maja.

Prijedlog trenutno sadrži i mogućnost da se turistima koji puše dozvoli kupovina cigareta po hotelima. Tri luksuzna bara za pušenje takođe će biti izuzeta iz ovog propisa.

– Beverli Hils je uvijek bio vodeći grad kad je riječ o zabrani pušenja. Pokušajmo da budemo svjetlost drugim gradovima ako možemo – izjavio je gradonačelnik Džon Mirisk.

Beverli Hils je već zabranio prodaju mentol cigareta i drugog aromatičnog duvana, kao i pušenje po hotelskim sobama i restoranima. Prema novom prijedlogu, 24 lokacije na kojima se prodaje duvan – uglavnom benzinske pumpe i marketi – moraće da sklone cigarete, cigare i druge proizvode od duvana sa svojih polica, u nekim slučajevima već početkom sljedeće godine.

Vlasnici benzinskih pumpi su osudili ovu mjeru na debati u utorak, navodeći da ona nepravedno targetira njihov posao i da će ih izgubljeni prihod vjerovatno naterati da otpuste svoje radnike. Neki su čak najavili pravne mjere.

– Radim ovaj posao 40 godina i kažem vam da je glavni razlog zašto ljudi dolaze na benzinsku pumpu ili benzin ili cigarete. Ako ne mogu dobiti oboje, oni će se odvesti kilometar i po dalje u susjedni Los Anđeles da kupe benzin i cigarete, a možda i bocu vina, soka i grickalice – kaže Džon Puldar, čija porodica decenijama posjeduje popularnu stanicu “Junion 76”.

On je procijenio da bi mu novo pravilo odnijelo 30 odsto prihoda od njegovog biznisa. Aktivisti za zaštitu javnog zdravlja rekli su da razumiju trgovce, ali da oni moraju shvatiti da se industrija mijenja i da je sada dobro poznato da su proizvodi od duvana koje prodaju štetni po zdravlje i čak ubijaju ljude.

– Troškovi su najveći po same pušače. Oko 90 odsto njih pokuša da ostavi cigarete u nekom trenutku svog života, ali milioni ne uspiju u tome zbog svoje zavisnosti – istakao je Vilijam Mekarti, profesor Univerziteta Kalifornija koji je 30 godina izučavao posljedice pušenja.

Istraživanje je pokazalo da pogodan pristup duvanu olakšava mladima da kupuju duvan i razviju pušačke navike, rekao je Mekarti tokom dvosatne debate u kojoj su učestvovale desetine govornika. Neki su optužili grad da je licemeran jer će omogućiti pristup duvanu u barovima za pušenje i hotelima, prenio je AP.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram