Connect with us

Politika

Krišto: Hrvati neće dozvoliti da jedan narod bira drugom predstavnike

Published

on

Hrvatski predstavnici neće dozvoliti nikakve izmjene Izbornog zakona koje bi ponovo omogućavale da jedan narod bira drugom političke predstavnike, a zatim sprovodi majorizaciju, rekla je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

Krišto je istakla da međunarodna grupa, koju čine predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara i Centralne izborne komisije, počinje razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH kojim bi trebalo sprovesti presude Ustavnog suda BiH i Suda u Strazburu koje se odnose na diskriminaciju pojedinih naroda ili manjina.

“Očekuje se od svih da budemo odgovorni jer su izmjene Izbornog zakona neophodne, prije svega u kontekstu 2018. godine, kako ne bi govorili o upitnosti izbora”, rekla je Krišto za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Ona je podsjetila da su tehničke korekcije Izbornog zakona rezultat rada bivše međunarodne radne grupe, a sad je potreban veći iskorak da ne bi bili ugroženi izbori 2018. godine.

Prema njenim riječima, BiH je potrebno u cijelosti uspostaviti na načelu konstitutivnosti jer je to izuzetno potrebno kako bi bila politički stabilna, bezbjedna i sutra članica EU.

Popularno