Početna Vijesti Svijet Krajem marta u SAD-u sastanak šefova diplomatija koalicije protiv ISIS-a

Krajem marta u SAD-u sastanak šefova diplomatija koalicije protiv ISIS-a

0
0

Krajem ovog mjeseca Sjedinjene Američke Države bit će domaćin samita ministara vanjskih poslova i viših zvaničnika zemalja članica međunarodne koalicije za borbu protiv terorističe organizacije ISIS, javlja Anadolu Agency.

 

Skup zakazan za 22. mart predstavljat će prvo okupljanje predstavnika svih 68 zemalja članica koalicije još od decembra 2014. godine, saopćeno je iz State Departmenta. Naglašeno je kako je “ovo ključni momenat” za borbu protiv ISIS-a.

“Nalazimo se u važnoj fazi borbe protiv ISIS-a i iskoristićemo ovaj ministarski sastanak kako bi ubrzali međunarodne napore u borbi protiv ISIS-a u preostalim područjima koje ova teroristička organizacija kontroliše i maksimizirali pritisak na njegove strukture, pomagače i mreže”, navodi se u saopćenju kojim je najavljen sastanak.

Osim diskusije o prioritetima u unapređenju vojne kampanje, ministri će također razgovarati i o humanitaroj krizi u Iraku i Siriji.

Od decembra 2014. kad je počela da djeluje koalicija za borbu protiv ISIS-a, održavani su samo sastanci manjih grupa država članica koalicije. Posljednji sastanak ministara vanjskih poslova koalicije održan je u Washingtonu u julu 2016, dok su se politički lideri posljednji put susreli u Berlinu u novembru 2016.

Komentar

Preporučujemo

Prodaju lažnu Koka Kolu, prava za elitu

Pjongjang — U Severnoj Koreji raste potražnja za Koka Kolom, a boce punjene u Kini n…