“KRAJ SLOBODE ŠTAMPE” Protesti u Turskoj zbog zatvorskih kazni novinarima

Grupa advokata okupila se danas ispred glavne sudnice u Istanbulu na protestu povodom odluke apelacionog suda u Turskoj da potvrdi presude bivšim novinarima i zvaničnicima opozicionog lista “Džumhurijet”.
Sud je prije dva dana potvrdio zatvorske kazne za 14 bivših zaposlenih u “Džumhurijetu”, među kojima su i ugledni novinari. Oni su bili optuženi za “pomaganje terorističkim grupama”.

Oni su pušteni na slobodu tokom žalbenog procesa, ali poslije ove sudske presude osam lica će se vratiti u zatvor, a preostalih šest, čije su kazne duže od pet godina, imaju pravo da se žale pred Vrhovnim sudom.
Oko 100 ličnosti koje podržavaju novinare, uključujući advokate i opozicione poslanike, održali su protest ispred sudnice, prenio je AFP.

Tora Perkin, advokat u slučaju “Džumhurijet”, rekla je u obraćanju okupljenima da posljednja odluka suda označava “kraj slobode štampe” u Turskoj.

Turska je trenutno 157. na listi 180 država prema indeksu slobode medija za 2018. godinu koji je sastavila organizacija Reporteri bez granica.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram