Connect with us

Bosna i Hercegovina

KORAK KA UKIDANJU ROMINGA! EU ulaže 30 miliona evra u naš region

Published

on

Evropska unija spremna je da uloži 30 miliona evra za širenje interneta na zapadnom Balkanu

Komesarka za digitalno tržište EU Marija Gabrijel objavila je da se radi o nepovratnim sredstvima koja se troše u okviru projekata smanjenja roming cena unutar našeg regiona, ali i prema EU.

Sredstva su odobrena u okviru Investicionog fonda za zapadni Balkan (WBIF) i troše se za realizaciju širokomrežnog pojasa.

Gabrijel je, govoreći u Evropskom parlamentu, istakla da Unija snažno podržava aktivnosti šest država zapadnog Balkana na smanjenju cena rominga, kao i što jeftiniji pristup i korišćenje interneta.

Naglasila je da ukidanje rominga, što je EU već učinila, jeste njen cilj i za države zapadnog Balkana. Ipak, one nisu dio Unije, pa taj proces može da počne samo nakon dogovora operatera i predstavnika vlasti unutar regiona. Ipak, Gabrijel je pohvalila nekoliko telekomunikacionih kompanija koje su samoinicijativno već značajno smanjile troškove rominga.

– Evropska komisija je u stalnom kontaktu s partnerima na zapadnom Balkanu, kako bi cene rominga bile dodatno redukovane s krajnjim ciljem da se on ukine – poručila je Gabrijel.

Popularno