KORAK KA UKIDANJU ROMINGA! EU ulaže 30 miliona evra u naš region

Evropska unija spremna je da uloži 30 miliona evra za širenje interneta na zapadnom Balkanu

Komesarka za digitalno tržište EU Marija Gabrijel objavila je da se radi o nepovratnim sredstvima koja se troše u okviru projekata smanjenja roming cena unutar našeg regiona, ali i prema EU.

Sredstva su odobrena u okviru Investicionog fonda za zapadni Balkan (WBIF) i troše se za realizaciju širokomrežnog pojasa.

Gabrijel je, govoreći u Evropskom parlamentu, istakla da Unija snažno podržava aktivnosti šest država zapadnog Balkana na smanjenju cena rominga, kao i što jeftiniji pristup i korišćenje interneta.

Naglasila je da ukidanje rominga, što je EU već učinila, jeste njen cilj i za države zapadnog Balkana. Ipak, one nisu dio Unije, pa taj proces može da počne samo nakon dogovora operatera i predstavnika vlasti unutar regiona. Ipak, Gabrijel je pohvalila nekoliko telekomunikacionih kompanija koje su samoinicijativno već značajno smanjile troškove rominga.

- Evropska komisija je u stalnom kontaktu s partnerima na zapadnom Balkanu, kako bi cene rominga bile dodatno redukovane s krajnjim ciljem da se on ukine - poručila je Gabrijel.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram