Connect with us

Lifestyle

Koraci uz koje ćete spremno dočekati četrdesete

Published

on

Svako vrijeme nosi svoje breme pa se tako i čovjek s godinama mijenja. Ipak, svoje psihičko i fizičko zdravlje ne treba prepustiti slučaju, već nastojati ga poboljšati.

Evo nekoliko prijedloga kako to učiniti ulaskom u četrdesete.

Život s partnerom

Duže živimo ako živimo s nekim, tvrde psiholozi, a ako to nije slučaj, trebalo bi da se trudimo da imamo redovan društveni život. Život je ljepši ako imate društvo, a trudimo se i radimo više ako imamo to s kim da podijelimo.

Opuštajte se

Srednje godine su izazovne za naš um i vrlo je važno pronaći način na koji se isključiti. Pet puta dnevno odvojite nekoliko minuta kako biste obratili pažnju na disanje, a naveče radite nešto što će vam odvratiti misli od posla i stresa poput dužih kupki, čitanja, bavljenja vrtom ili joge.

Krećite se u prirodi

Istraživanje Univerziteta Mičigen dovelo je u vezu šetnje prirodom sa čitavim nizom dobrobiti za mentalno zdravlje poput smanjenja depresije, boljeg opšteg stanja i nižeg nivoa stresa.

Usvojite dobre navike

Na naša tijela blagotvorno djeluje disciplinovanost. S ciljem poboljšanja mentalnog i fizičkog zdravlja pokušavamo ustajati i odlaziti u krevet svaki dan otprilike u isto vrijeme, a takođe svakodnevno jesti u redovnim intervalima.

Ne pretjerujte s hranom prije spavanja

Za poboljšanje kvaliteta sna vrlo je važno ograničiti količinu hrane i pića koje konzumiramo u satima prije odlaska na počinak. Umjesto ispijanja krigle vode prije lijeganja u krevet, pijuckati treba pomalo tokom večeri, a večeru pojesti ranije. Tjeranje tijela da pokuša probavljati i istovremeno spavati, sa starenjem bi vam moglo donijeti veće probleme jer će pobijediti probava, a vi ćete ostati budni.

Uložite u kvalitetnu posteljinu

Ne morate potrošiti cijelo bogatstvo na madrac, ali mora biti udoban kako bi vam omogućio dubok san, a isto vrijedi za plahte i pokrivač. Ne morate spavati odvojeno od partnera, ali koristite zasebne pokrivače kako biste što više smanjili smetnje za kvalitetan san. Na taj način lakše ćete pokrivač prilagoditi svojim potrebama.

Popularno