Connect with us

Nauka i tehnologija

Kompjuter razbio profesionalce u pokeru (VIDEO)

Published

on

DeepStack je prvi kompjuter koji je nadigrao čoveka u Texas Hold’em pokeru. I to ne jednog nego 10 profesionalnih pokeraša koristeći “intuiciju”.

Nije da se trebate brinuti, ali kompjuter je upravo pobedio 10 od 11 profesionalnih igrača pokera u partiji od 3.000 deljenja Texas Hold’empokera koristeći “intuiciju“.DeepStack je prvi kompjuterski program koji je nadigrao ljude u ovoj igri, koju je igrao u periodu od četiri nedelje.

Igrači karata često se oslanjaju na mikroekspresije, sitne podsvesne momente emocije na licu u trajanju, ne dužem od četvrt sekunde.

Kompjuter, kojeg su razvili naučnici Univeziteta u Alberti, Karlovog Univerziteta u Pragu i Češkog Tehničkog Univerziteta, razvijao je svoju intuiciju kroz duboko učenje (deep learning), omogućavajući mu da ponovo proceni svoju strategiju posle svakog poteza.

Profesor Majkl Bouling iz Alberte, kaže: “Poker je bio dugotrajni izazov i problem za veštačku inteligenciju. U pitanju je esencijalna igra nesavršene informacije, na način da igrači nemaju iste informacije ili dele istu perspektivu dok igraju.”

Dodao je da DeepStack-ov pobednički niz može da ima ozbiljne posledice za svet van pokera.

“Razmislite o bilo kojim stvarnim problemima,” rekao je profesor Bouling. “Svi mi imamo pomalo drugačiju perspektivu oko toga šta se dešava, baš kao što svaki igrač samo zna svoje karte u partiji pokera.”

Ovakva vrsta pokera ima neverovatno ogroman broj jedinstvenih situacija, delimično zato što igrači mogu da se klade u različite sume prenosi Metro.co.uk.

DeepStack radi na ljudskoj brzini, sa prosekom od samo tri sekunde “razmišljanja“, i pokreće se sa običnog gejming laptopa sa Nvidia grafikom. Puna studija je objavljena u časopisu Science.

Popularno