Connect with us

Nauka i tehnologija

Kompaniju od milijardu dolara pokrenuo iz podruma

Published

on

Kad je saopštio porodici da napušta siguran i dobar posao, mislili su da gubi razum. Međutim, Karl Rodrigez je imao nešto drugo na umu.

“Svi su mislili da sam lud, mislili su da me možda uhvatila neka kriza identiteta”, prisjeća se Rodrigez, koji je napustio mjesto uspješnog IT konsultanta. Naime, jednog jutra se probudio s mišlju da mora napustiti posao i početi raditi nešto za sebe.

Umjesto da radi unosne poslove za druge, on je odlučio da se povuče u podrum i počne da razvija sopstvene ideje. Međutim, prvi problem na koji je naišao je bio taj što jednostavno nije imao ideja!

Međutim, nije se predavao i iz svog podruma u porodičnoj kući u kanadskom gradu Misisoga počeo je da radi na poslovnom poduhvatu.

“Moj cilj je bio da vidim šta je to što mogu proizvesti radeći ono što volim”, kaže on i dodaje da je sve počelo 2001. godine. “Nisam znao šta bih radio, ali nisam odustajao. Nakon mjesec dana suludih ideja, došao sam na ideju da razvijem softver koji će omogućiti korisniku da kontroliše svoj mobilni telefon pomoću svog laptopa”, kaže Rodrigez.

Svoju kompaniju je nazvao “Soti”, ali je prodaja ovog softverskog sistema krenula prilično loše. Međutim, nakon oko godinu dana sasvim iznenada javio mu se poznati lanac supermarketa iz Velike Britanije s ogromnom narudžbom. Naime, oni nisu htjeli da prodaju ovaj softverski sistem, već da ga inkorporiraju u svoj postojeći kako bi poboljšali komunikaciju među osobljem, te kako bi što lakše prenosili podatke i informacije.

Rodrigez, koji danas ima 55 godina i koji je generalni direktor “Soti” kompanije kaže: “Kad sam primio taj poziv iz Velike Britanije, još sam radio u svom podrumu. Sjećam se da su me nazvali i zatražili da razgovaraju s nekim iz odjela prodaje. Ja sam ostavio slušalicu i za nekoliko minuta se javio blago izmijenjenim govorom. Naravno, nisam imao odjel prodaje, jer sam radio sam, u podrumu”, prisjeća se Rodrigez.

Priznaje da je bila riječ o ogromnoj narudžbi od čak 20.000 jedinica. Od tog momenta, njegova kompanija je krenula uzlaznom putanjom. Danas imaju godišnji prihod od čak 80 miliona dolara. Za sve ove godine Rodrigez nije imao potrebe da digne kredit ili zatraži drugog investitora. Upravo zato cijela kompanija je 100% u vlasništvu njegove porodice. Tokom svih ovih godina morao je da odbije brojne ponude, uključujući i onu od “Microsofta” 2006. godine, ne želeći da otkrije koliko su mu nudili za “Soti”.

Danas, njegova kompanija se procjenjuje na milijardu dolara. Ima više od 17.000 korisnika širom svijeta, zapošljava 700 ljudi u 22 zemlje.

Naravno, u međuvremenu je izašao iz podruma i danas se sjedište njegove firme prostire u dvije zgrade u Misisogi.

Martin Veit, novinar koji prati Rodrigezov razvoj od samog početka, kaže da je “Soti” uspješna kompanija jer su od samog početka imali specijalizovani pristup.

“Oni su od početka bili fokusirani na jedan sistem. Mnogi od rivala pokušavaju ući u svaki aspekt IT-a, ali se to pokaže neuspješnim. Oni su se odlučili za jedan sistem i očigledno da je to pokazalo rezultate”, kaže Veit.

Popularno