Kompanija Tesla isplatila dug dioničarima u iznosu od 920 miliona dolara

Kako prenosi američki CNBC kompanija Tesla, koja se bavi proizvodnjom električnih automobila nakon isteka obveznica na berzi 1. marta platila je dug dioničarima u iznosu od 920 miliona dolara.
Dug je, kako prenosi CNBC plaćen u gotovini po cijeni od 359,8 dolara po dionici. Da se Teslinim dionicama trgovalo po trenutnoj cijeni konverzije od 359,87 dolara, kompanija ne bi svoj dug isplatila u gotovini, već u dionicama. No, Tesline dionice nisu dosegle tako visoku cijenu već sedmicama, odnosno od 14. decembra prošle godine, pa je dug dioničarima morao biti isplaćen u gotovini.

U svom godišnjem izvještaju za 2018. godinu iz Tesle su poručili da imaju 3,69 milijardi dolara neograničenih sredstava do kraja godine.

Prošle godine investicije u Tesli su pale visokih 43 posto, na 2,32 milijarde dolara, dok u 2019. planiraju uložiti oko 2,5 milijarde dolara, što je i dalje niže od 4,08 milijarde koliko je na investicije potrošeno u 2017. Suprotno tome, akreditivi protiv kompanije skočili su za 53 posto, prenosi CNBC.

Dug od 920 miliona dolara bio je najveći ikad zabilježeni dug plaćen u gotovini.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram