Kompanija koja je napravila GTA V nije platila porez 10 godina

Kompanija koja je napravila GTA V nije platila porez 10 godina

FOTO: FOTO: K2NK/Flickr

Izveštaj organizacije TaxWatch UK procenjuje da je Rockstar Games, čiji je Rockstar North deo, zaradio oko 4,4 milijarde evra između 2013. i 2019, kada je ta kompanija izdala naslove GTA V i Red Dead Redemption 2.

Kako navodi Gardijan, GTA V se prodala u više od 100 miliona primeraka, i postala jedan od najprofitabilnijih zabavnih proizvoda svih vremena. Zaradila je preko milijardu evra u prva tri dana prodaje 2013.

GTA Online, verzija GTA V na internetu za više igrača, zaradila je stotine miliona evra, tvrdi Gardijan.

Uprkos tome, Rockstar North nije platila porez na dobit od 2009. do 2018, a primila je 46 miliona evra preko državnog programa koji bi trebalo da pomaže malim i srednjim kompanijama koje razvijaju video igre.

Ova suma iznosi skoro petinu svog novca koji je isplaćen industriji video igara od 2014. godine, navodi izveštaj TaxWatch na koji se poziva Gardijan.

Rockstar North se nalazi u Velikoj Britaniji, a Rockstar Games takođe ima studije u Indiji, Kanadi i SAD. Vlasnik te firme je multinacionalna kompanija Take-Two Interactive.

„Neverovatno je da se od poreskih obveznicka Ujedinjenog Kraljevstva traži da plaćaju desetine miliona funti subvencija programerima GTA, koji su već zaradili nekoliko milijardi dolara u trenutku kad su podneli prijavu za poreske olakšice", rekao je direktor TaxWatch Džordž Tarner.

TaxWatch navodi da sav profit ovih kompanija odlazi matičnim firmama u SAD i zaključuje da vlada Ujedinjenog Kraljevstva treba da hitno preispita politiku olakšica za industriju video igara.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram