Kompanija "Almaz Antej" otkrila specifičnosti raketa S-500

Zamjenik generalnog direktora za naučni i tehnički razvoj koncerna "Almaz-Antej" Sergej Druzin rekao je da rakete sistema protivvazdušne odbrane S-500 mogu da rade i van atmosfere.

FOTO: N.n

"S-500 ima širi opseg ciljeva. Sistem se može koristiti i za borbu protiv balističkih ciljeva svih tipova. To je zahtijevalo povećanje energetskih potencijala lokacionih sredstava, kao i pravljenje novih raketa koje mogu da rade izvan atmosfere, gdje je aerodinamička kontrola nemoguća", rekao je Druzin.


Pored toga, on je istakao i da su lokatori S-500 izgrađeni na bazi aktivnih faziranih rešetki, u kojima nema predajnika, tako da signal generiše sama antena.


"U njenom sastavu postoje pojačala relativno male snage, koja se faziraju na poseban način. Umjesto elektro-vakuumskih uređaja, napona od 30 do 40 kV, koriste se uređaji napona ne više od 27 V. Ovo značajno pojednostavljuje zadatak i pozitivno utiče na pouzdanost, kao i na operativnu bezbjednost", istakao je Druzin.


Kako portal navodi, Druzin je pojasnio da aktivne fazirane rešetke obezbjeđuju potpunije karakteristike kada je riječ o izrečenoj snazi i širini spektra primenjenih signala.


"Danas je tehnologija proizvodnje aktivne fazirane antenske rešetke (AFAR) u preduzećima koncerna savladana u potpunosti. Lokatori su proizvedeni i testiraju se u okviru ispitivanja novog sistema", zaključio je Druzin.


Ranije je saopšteno da će se borbene jedinice za S-500 pripremati u Tverskoj vojnoj akademiji vazdušno-kosmičke odbrane "Maršal Žukov“

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram