Komadi Antarktičkog leda propuštaju radioaktivni klor iz nuklearnih testova

Američki testovi nuklearnog oružja provedeni u Tihom oceanu tijekom 1950-ih i 1960-ih rezultirali su ispuštanjem visokih koncentracija radioaktivnih izotopa koji su u plinovitom obliku putovali diljem svijeta, a nešto plina se na kraju nataložilo na Antarktičkom ledu.

FOTO: logicno.com

Ogromne ledene ploče s Antarktike još uvijek ispuštaju radioaktivni klor koji se tu nakupio nakon ispitivanja nuklearnog oružja provedenog 1950-ih, pokazala je nova studija objavljena u Journal of Geophysical Research – Atmospheres.


Mélanie Baroni, geoznanstvenica iz Europskog centra za istraživanje i podučavanje geoznanosti i okoliša u Aix-en-Provenceu, i njezine kolege ispitale su emisiju klora u različitim dijelovima Antarktike u područjima gdje su godišnje snježne padavine visoke, u odnosu na područja gdje su snježne padavine niske.


Znanstvenici često koriste radioaktivne izotope kako bi odredili starost leda, bušenjem ledenih ploča i ispitivanjem uzoraka, kao dio istraživanja misterije Zemljine prošlosti.


Neki oblici klora-36 nastaju prirodno, ali mogu se proizvesti i tijekom nuklearnih eksplozija kada neutroni reagiraju s klorom u morskoj vodi. 

Stručnjaci su otkrili kako su visoke razine klora-36 i dalje prisutne u blizini leda oko lokacije s malo snježnih padavina, otkrila je ruska istraživačka stanica Vostok.


Budući da se prirodno proizvedeni klor-36 stalno skladišti u slojevima snijega Antarktike, rezultati pokazuju kako na mjestima i dalje postoji oblik umjetnog klora koji je rezultat nuklearnih testova iz 1950-ih i 1960-ih.


“U globalnoj atmosferi više nema nuklearnog klora-36. Zato … bismo trebali posvuda promatrati prirodnu razinu klora-36”, rekla je Baroni, koautorica nove studije.


SAD su između 1946. i 1962. provodile nuklearna ispitivanja u Pacifiku, uzrokujući reakcije koje su stvorile visoke koncentracije izotopa poput klora-36.


Oni su stigli do stratosfere i obišli svijet.


Kako je dio plina stigao do Antarktike, taložio se na njenom ledu, gdje je ostao do danas.


Dok su se, posljednjih godina, ostali izotopi proizvedeni testiranjem nuklearnih bombi, uglavnom vratili na razine prije testiranja, znanstvenici su očekivali kako će isto biti i s klorom-36.


Više razine klora-36 u Vostoku sugeriraju kako se i dalje ispušta radioaktivni klor iz ispitivanja nuklearnih bombi iz 1950-ih i 1960-ih.


To je objašnjeno mobilnošću klora-36 u plinovitom obliku na mjestima s niskim akumulacijama snijega koja se nalaze na visokoj antarktičkoj visoravni, poput Vostoka.


Stručnjaci dodaju kako je oslobođena količina premala da bi mogla utjecati na okoliš.


Znanstvenici trenutno planiraju izbušiti ledenu jezgru staru 1,5 milijuna godina na Antarktiku, a razumijevanje načina na koji Vostok oslobađa ljudski klor-36 moglo bi pomoći u upotrebi izotopa za prikupljanje podataka iz drevne ledene jezgre, rekla je Baroni.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram