Connect with us

Lifestyle

Koju vrstu celulita imate i kako se liječi: Riješite problem jednom zauvijek!

Published

on

Ako se do sada niste izborili sa upornim problemom kao što je celulit, još uvijek nije kasno.

Apolutno svi mogu da budu pogođenim ovom pojavom, a evo koji su razlozi zbog kojih se javlja celulit i kako da riješite ovaj problem na najefikasniji način, piše Lepa i srećna.

Sigurno se i vi pitate da li ste spremni da svoje tijelo pokažete na plaži ovog ljeta. Ako se do sada niste izborili sa upornim problemom kao što je celulit, još uvijek nije kasno.

Ako ste žena, onda sigurno vrlo dobro znate kako izgleda celulit, jer ga imate na butinama, zadnjici ili stomaku. Većina žena ne misli da on krasi njihovo tijelo, već ga smatra nečim veoma ružnim i razmišlja kako da ga se otarasi. Internet i televizija nam nude mnoštvo opcija kako se možemo riješiti celulita. Neke su bolne, a neke u najmanju ruku čudne. Isprobali smo neke tretmane i prenosimo vam iskustva žena i savjete stručnjaka.

Svima nam je poznato da je riječ o estetskoj i funkcionalnoj promjeni koja je najčešće prisutna kod žena, a čije uzroke treba tražiti u stilu životahormonskom statusu i genetskoj predispoziciji. Zamor, stres, loše navike u ishrani, predugo sjedenje i odsustvo fizičke aktivnosti izazivaju zastoj u eliminisanju toksina i masti iz organizma i tako dolazi do zadebljanja vezivnog tkiva, a samim tim do pojavljivanja takozvane “pomorandžine kore”.

Celulit je sloj masnih naslaga koje se talože ispod kože. Ne bi bilo tako strašno da su nevidljive. Problem je u tome što su ove masne naslage nepravilno raspoređene ispod kože i što se celulit ispoljava u vidu kvržica, koje ne izgledaju nimalo lijepo.

Celulit jeste oblik masnih naslaga, ali nije “privilegija” samo gojaznih osoba, kao što nije pojava koja se javlja samo kod žena, iako su one podložnije ovom problemu. Apsolutno svi mogu biti pogođeni ovom pojavom – kako osobe s viškom kilograma, tako i mršave osobe i muškarci.

Kad je u pitanju celulit, dakle gomilanje masnih naslaga na tijelu, onda moramo imati na umu da se one kod žena više gomilaju na butinama, zadnjici i na stomaku. Jedan od razloga za to leži u hormonima – u estrogenu, koji utiče na formiranje ženskih oblina. Osim toga, muškarci imaju deblju kožu nego žene i izraženije dlake, pa je ista količina masnih naslaga i celulita manje vidljiva kod njih nego kod pripadnica ljepšeg pola.

Najčešći uzročnici pojave celulita

Nasledni faktor – može uticati na to kako se mast prostire pod kožom, kao i na debljinu kože i njenu elastičnost. Tanja i manje elastična koža učiniće da pomorandžina kora izgleda upadljivije, a tu je i veća vjerovatnoća da uz celulit dobijete i strije.

Pol – žene su sklonije celulitu i posle puberteta ga ima većina pripadnica ljepšeg pola. Imaju ga i muškarci, ali mnogo manje.

Loša ishrana – mnogo masne i začinjene hrane, puno ugljenih hidrata i malo vlakana.

Nedovoljno kretanje i neaktivan stil života

Nagomilavanje toksina u potkožnom tkivu, usled nekih loših životnih navika, kao što je, na primjer, pušenje.

Hormonski faktori 

Za pojavu celulita uglavnom se krivi estrogen, insulin, prolaktin, hormoni štitne žlijezde.

Kako ga se riješiti

Najčešća sredstva u borbi protiv celulita su kreme, gelovi, masaža, mezoterapija, poseban način ishrane… Evo nekoliko iskustava i savjeta stručnjaka kako da se na najbrži, najefikasniji i najzdraviji način izborite sa celulitom.

Vrste celulita

Kompaktan (tvrdokorni) celulit

Tvrd je i prilikom dodira pod prstima se primjećuje fina struktura kvržica. Izgleda kao da prianja uz mišiće, s obzirom na to da ne mijenja oblik u ležećoj poziciji. Svaki pritisak uzrokuje bol. Smješta se na butinama i unutrašnjem dijelu kolena. Obično napada mlade žene, koje često nisu debele, čak nemaju ni povećanu težinu, održavaju dobro fizičko stanje i imaju odličnu muskulaturu. Riješiti se ove vrste celulita nije nimalo jednostavno, ali nije nemoguće – samo se morate zaista ozbiljno posvetiti tome. U ovom slučaju od koristi mogu biti kućni masažeri za celulit, koji će pomoći da se razbije tvrdokorno masno tkivo, ali i neki ozbiljniji kozmetički tretmani, kao što je, recimo, kavitacija.

Edematični (vodeni) celulit

Ovu vrstu čini kašasta konzistencija. Boli na sam dodir. Obično je blisko povezan s problemima cirkulacije u nogama, zadržavanjem tečnosti, venama ili kapilarima, osjećajem težine u nogama, grčevima i sklonosti modricama na najblaži udarac. Napada butine, ali u poodmaklom stadijumu možemo ga pronaći i u zoni koja ide od gležnja prema kolenu, dajući nogama stubast izgled. Rješenje za ovaj tip celulita jeste u poboljšanju cirkulacije. To znači da treba da vježbate, ali od koristi mogu biti i kreme protiv celulita koje efikasno poboljšavaju površinsku cirkulaciju. Protiv zadržavanja vode u organizmu, što u ovom slučaju doprinosi problemu i nastanku celulita, dobro je unositi više tečnosti i manje soli u organizam.

Mekani celulit

Mek je i sunđerast, pomjera se prilikom promjene položaja iz uspravnog u ležeći, nikad ne boli i obično se stvara u unutrašnjem dijelu butina i na rukama. Često se pripaja atrofičnoj muskulaturi i koži sa strijama. Prisutan je kod žena u četrdesetim godinama koje dugo sjede, mada može biti i rezultat kompaktnog celulita koji nije liječen ili je posledica lošeg tretmana mršavljenja (realizovanog previše brzo ili neadekvatno). Da biste ga maksimalno smanjili, važno je da znate kako izgleda ishrana protiv celulita i naravno – da se pokrenete. Probajte manje da sjedite i bavite se fizičkom aktivnošću.

Popularno