Koje ugovore u Srbiju donosi Putin?

BEOGRAD, MOSKVA - Tokom radne posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji biće potpisan čitav niz važnih sporazuma i memoranduma o razumevanju, kao i plan konsultacija Ministarstava spoljnih poslova Rusije i Srbije za 2019/2020. godinu, koje će parafirati ministri Sergej Lavrov i Ivica Dačić.

To saznaje Sputnjik, a među važnijim sporazumima je i onaj koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirne svrhe, a parafiraće ga generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović. Planirano je i da Popović potpiše memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija, kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja inovacija u sektoru električne energije.

Važan dokument koji će biti potpisan je i memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirne svrhe, a parafiraće ga generalni direktor "Rosksmosa" Dmitrij Rogozin i ministar Nenad Popović.

Istovremeno biće potpisan i sporazum o saradnji u renoviranju s povećanjem kapaciteta hidroelektrane "Đerdap 2", između kompanija "Silovije mašini" i "Elektroprivrede Srbije", kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije.

Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov i ministar ekonomije Srbije Goran Knežević potpisaće memorandum o međusobnom razumijevanju između dva ministarstva u vezi sa lokalizacijom industrijskih proizvoda na teritoriji Srbije uz učešće ruskih kompanija.

U oblasti infrastrukture generalni direktor "Ruskih željeznica" Oleg Belozjorov i zamenica predsjednika vlade i ministarka za infrastrukturu Srbije Zorana Mihajlović potpisaće memorandum između otvorenog akcionarskog društva "Ruske željeznice" i Republike Srbije o zajedničkoj realizaciji projekata tekućeg servisiranja objekata železničke infrastrukture na teritoriji Republike Srbije.

Ministri rada dviju zemalja Maksim Topilin i Zoran Đorđević potpisaće administrativni sporazum o socijalnom osiguranju, protokol o razmjeni ratifikacionih povelja o stupanju na snagu Sporazuma između Rusije i Srbije o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumijevanju o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Važni sporazumi biće potpisani i sa kompanijom NIS, između ostalog, memorandum o strateškoj saradnji između Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose MIP-a Rusije, memorandum o strateškoj saradnji zmeđu Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas i NIS, kao i sličan memorandum sa sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram