Koje boje automobila su najčešće u različitim dijelovima svijeta

Oko 39 odsto vozila proizvedenih širom svijeta je bijele boje, prema istraživanju njemačke kompanije BASF o automobilskim bojama za 2019. godinu.

FOTO: Pixabay

Međutim, iako je bijela najpopularnija boja u svim regionima, postoje značajne razlike u regionalnoj distribuciji boja.

Dok je u regionu Azije i Pacifika skoro svaki drugi auto bijele boje, u Sjevernoj Americi i EMEA regionu je tek svaki treći auto ove boje, navodi se u saopštenju BASF-a.

Ostale ahromatske boje - crna, siva i srebrna - dolaze odmah nakon bijele po popularnosti. One zajedno prekrivaju još 39 odsto vozila proizvedenih 2019. godine. Ovaj trend se odrazio na još jedan segment: SUV.

Ali svijet nije samo crni ili bijeli. Preostalih 22 procenta novih vozila bilo je lani obojeno hromatskim bojama. Oko devet odsto proizvedenih vozila bilo je plave boje, dok je sedam procenata bilo obojeno crvenom.

Subkompaktna i druga manja vozila su uglavnom raznih boja. Pored plave i crvene, braon i bež su sve učestalije boje, naročito u EMEA regionu (Evropa, Srednji Istok i Afrika).

Sa oko 77 odsto ahromatskih boja koje dominiraju putevima u EMEA regionu, bela boja, koja je ujedno najpopularnija, u blagom je padu. Rasprostranjenost srebrne boje je takođe u blagom opadanju, dok siva nastavlja uspon sa oko 20 odsto sivih automobila na tržištu.

Hromatski segment je takođe u porastu: gotovo svaki četvrti automobil u Evropi je bio neke hromatske boje. U tom segmentu plava i dalje vodi sa 11 odsto rasprostranjenosti na tržištu. Sa oko 160 različitih nijansi, plava vodi i u pogledu raznolikosti svojih nijansi.

Bež boja, sa svojim udjelom od dva procenta se prvi put značajno ističe.

Na putevima Sjeverne Amerike preovladavaju ahromatske boje: bijela, crna, srebrna i siva prekrivaju oko 77 posto tržišta, prateći globalne trendove.

Međutim, distribucija boja je uravnoteženija, pošto najpopularnija bijela boja prekriva samo oko 29 posto automobila. Sjevernoameričko tržište je predvodnik prelaza sa toplih belih boja - onih sa žutim podtonovima - na hladnije bijele - one sa plavim podtonovima i bisernim efektima, naročito kod luksuznih i električnih vozila.

Osim toga, Sjeverna Amerika je svjetski lider u popularnosti pikap vozila. Kako su pikapovi od korisnih vozila prešli u domen luksuznog, oni su sve češće tamne i raskošne crne boje, pored još uvijek velikog broja bijelih vozila (38%) i relativno visokog udjela crvenih (11%).

U azijsko-pacifičkom regionu je gotovo svaki drugi auto bijele boje sa procentom od 49 odsto, što je ujedno i najveći procenat među svim regijama. Biserno bijela je takođe popularna. S druge strane, crna je i dalje među nepopularnijim bojama u odnosu na druge dijelove svijeta, ali dobija na značaju kao sportski i individualan izraz.

Kad je riječ o hromatskim bojama, plava je i dalje na vrhu sa sedam odsto i koristi se najviše za električna vozila, a prati je crvena sa udjelom od 6,0 procenata.

Bijela ostaje omiljena boja južnoameričkih kupaca, sa tržišnim udjelom od 39 posto. Ovaj trend je na snazi već nekoliko godina. Ostale ahromatske boje su takođe bile izbor potrošača u ovoj regiji: 23 odsto njih se opredijelilo za srebrnu i 14 posto za sivu.

Crna boja, sa udjelom od 11 procenata na tržištu Južne Amerike je manje popularna nego na globalnom tržištu gdje je njen udio 16 odsto.

Među hromatskim bojama, crvena ostaje u srcu potrošača ovog regiona, sa udjelom od osam odsto na tržištu, a za njom dolaze plava i bež, pokazuje istraživanje koje sprovodi BASF-ov Sektor premaza.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram