Početna Lifestyle Ko još poznaje žene?

Ko još poznaje žene?

0
0

Sporije se zaljubljuju od muškaraca, godišnje preplaču oko 30 dana, dnevno izgovore 17.000 reči. Prosečna dama tokom života promeni 111 torbi i 150 frizura, a na dijeti provede 17 godina.

Kada je pre tri decenije psiholog Alan Fransis objavio knjigu “Sve što muškarci znaju o ženama”, pripadnici jačeg pola pohrlili su u knjižare ne bi li upoznali “biće” u koje nije mogao da pronikne ni veliki Frojd. Zažalili su. Fransisova knjiga ima više od 100 praznih stranica jer žena ostaje nedokučiva tajna… U susret 8. martu, Međunarodnom danu žena koji se ove godine proslavlja 108. put, vreme je da popunimo bar neke od tih stranica.

Sumerska legenda zasluge za postojanje univerzuma pripisuje boginji Tiamat. Da žene nisu stvorile samo svet, pokazuju sledeći primeri. Prvi roman, “Priču o Gendiju” je oko 1000. godine napisala Japanka Murasaki Šikibu. Ejda Lavlejs, ćerka engleskog pesnika lorda Bajrona, u 19. veku je napravila plan za izračunavanje brojeva i smatra se prvim programerom u istoriji. Osnivač pokreta za zaštitu životne sredine, danas popularnog među zvezdama, je Rejčel Karson, autorka knjige “Tiho proleće”. Mada je tokom 20-ih i 30-ih u Holivudu bilo više žena scenarista nego muškaraca, trebalo je da prođe gotovo sto godina da jedna dama dobije Oskara. Titula je pripala Ketrin Bigelou za dramu “Katanac za bol”.

* Psihologija

Za muškarce, žene su komplikovana bića. Godišnje plaču između 30 i 34 dana, izgovore čak 17.000 reči dnevno, češće kažu “izvini”, više im je stalo do osećanja drugih osoba, duže im treba da donesu odluku, ali kad je donesu, drže je se čvršće od jačeg pola. Bolje obavljaju više radnji istovremeno, što objašnjava njihovu sposobnost da “žongliraju” između kuće, posla, porodice, prijatelja. Sporije se zaljubljuju, a nakon 40. godine brže postižu orgazam u seksu, što se tumači činjenicom da su konačno prihvatile i upoznale svoje telo.

* Lepota

Savremena dama u proseku koristi čak 437 proizvoda za negu i lepotu. Možda i zato samo dva odsto opisuju sebe kao lepe, ali o svom izgledu razmišljaju devet puta dnevno. Pet dana godišnje “izgube” na ogledanje, ali uprkos tome nikako da “ubodu” veličinu grudnjaka, jer statistika pokazuje da tek svaka peta žena nosi brushalter u pravoj veličini. Godinu dana života, pripadnice nežnijeg pola provedu ispred ormara odlučujući šta da obuku. Tamo ih čeka u proseku 19 pari obuće, od kojih nose samo sedam. Britanski naučnici zaprepastili su javnost kada su izračunali da će prosečna dama tokom života poseduje čak 111 torbi, frizuru promeni 150 puta, na dijeti provede 17 godina i pojede 2-3 kg ruža sa svojih usana.

* Novac i moć

Većina žena koje su uspele da se plasiraju na liste najbogatijih, novac nisu zaradile, već su ga nasledile od muževa ili očeva. Dame uglavnom rade u obrazovanju, zdravstvu, socijalnim ustanovama i naravno, u kući. A tu su Italijanke najvrednije, u odnosu na muževe, koje u kućnim poslovima provedu čak 21 sat više. Žene u većini zemalja zarađuju manje, pa i u najrazvijenijim, a zanimljivo je da je jedino u Kolumbiji, Jamajci i Svetoj Luciji (jedinoj zemlji na svetu nazvanoj po ženi) veća verovatnoća da žena bude na poziciji šefa nego muškarac. Najmanji jaz u platama je na Novom Zelandu, ispod pet odsto. Ova zemlja je među prvima ženama dala i pravo glasa. Sirimavo Bandaranaike je 1960. godine postala premijer Šrilanke i prva izabrana dama na političkoj funkciji.

* Zdravlje

Žene žive duže nego muškarci, otpornije su na bolesti i rane im brže zaceljuju. Imaju dva puta više receptora za bol, ali i viši prag bola, pa se ređe žale. Ipak, dva puta je veća šansa da izgube vid od jačeg pola, što naučnici povezuju sa dužinom života i nekim bolestima poput sindroma suvih očiju, koji je karakterističan za nežniji pol. Procenjuje se da se svaka četvrta žena u nekom periodu života susretne sa depresijom. Dame češće imaju noćne more i emocionalne snove.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučujemo

Prirodne vanile sve manje, za kilogram sladoleda 500 evra

Cijena prirodnog sladoleda od vanile proteklih godina je porasla širom svijeta i male su n…