Klimatske promjene donjele južno voće u Rumuniji

BUKUREŠT, Zahvaljujući klimatskim promjenama u svjetu, na jugu i jugozapadu Rumunije prvi put su u istoriji stvoreni uslovi za uzgajanje egzotičnog voća.
Prema pisanju lista “Romania libera”, u toj zemlji su se do sada najviše uzgajali pšenica i kukuruz, a od voća uslova je bilo za gajenje šljiva, jabuka i lubenica.
U bliskoj budućnosti, međutim, kako piše list pozivajući se na stručnjake za agronomiju, bar četiri rumunske oblasti, uključujući Banat na jugozapadu, imaće uslove da prekriju plodno zemljište plantažama banana, badema, smokava i kivija. Sve ovo zahvaljujući značajnom rastu temperature u posljednjih nekoliko godina.
I prije najnovijih klimatskih promjena, još prije 13 godina, međutim, stručnjaci bukureštanskog Univerziteta za agronomiju su pokrenuli ambiciozan projekat aklimatizacije pojedinih egzotičnih biljaka na dva hektara zemljišta.
Projekat je u potpunosti uspio, prenosi agencija Rompres. Bez genetske modifikacije, koristeći samo prirodnu selekciju, rumunski naučnici su uspjeli da uzgaje prvu “rumunsku” bananu, kivi i smokvu.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram