Connect with us

Politika

Klicanje Turcima: Erdogan na Kalemegdanu (VIDEO)

Published

on

Pre 150 godina poslednji turski komandant Ali Riza-paša predao je ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću i time okončao 346 godina duge otomanske okupacije prestonice Srbije. A danas se turskom predsedniku klicalo na Kalemegdanu.

“Ovo nije 1389. godina”, rekao je danas na zajedničkoj konferenciji za štampu povodom gostovanja delegacije Turske, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Erdogan i Vučić

Foto: MONDO, Lana StošićErdogan i Vučić

I zaista nije, pokazao je i veliki broj građana okupljenih na Kalemegdanu, Beogradskoj tvrđavi, gde su klicanjem dočekali turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovu suprugu Eminu.

Izvor: MONDO/Mihaela Šljukić Bandović

Erdogana su na Kalemegdanu dočekale hiljade građana Srbije i pozdravljale ga velikim aplauzom. 

Nakon toga na platou Gornjeg grada obišli su Damad Ali-pašino turbe, jedan od sačuvanih spomenika islamske arhitekture u Beogradu.

erdogan, vučić,

Foto: mondo/mihaela šljukić bandović

Vučić i Erdogan slikali su se na jednom od bedema iznad ušća Save u Dunav, prvo sami, a zatim im se pridružila i Erdoganova supruga Emina.

Kod Pobednika su ih građani pozdravili aplauzom, rukovali se i porazgovarali sa njima.

Među njima, predsednicima su prišla dva studenta iz Srbije, koji su studirali u Turskoj i zahvalili im se na tome što dve države sarađuju i što je omogućilo da odu u Tursku na usavršavanje.

Na Kalamegdanu je tokom posete turskog predsednika bio je prisustan veliki broj policije, kao i ličnog obezbeđenja turskog predsednika.

Vučić i Erdogan su išli u šetnju Kalemegdanom od Prirodnjačog muzeja, a sa njima u šetnji bili su i ministri Vladan Vukosavljević i Mladen Šarčević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, Rasim Ljajić…

Obišli su i štandove sa suvenirima na Kalemegdanu, a zatim je predsednik Srbije svog gosta ispratio dok se sam zadržao u kratkom razgovoru sa građanima.

Na prilazu Beogradskoj tvrđavi, bili su policijski punktovi i svi građani koji bi želeli da uđu u Gornji grad, morali su prvo da budu pretreseni.

Pre šetnje po Tvrđavi, turski predsednik je bio i u Barjakli džamiji, svojevremeno najsevernijoj muslimanskoj bogomolji u Evropi i jednoj od 273 u Beogradu.

Još topliji doček očekuje se u Novom Pazaru, koji će predsednici Vučić i Erdogan posetiti sutra.

Tokom posete Erdogana Kalemegdanu za saobraćaj je bio zatvoren i Brankov most koji vodi ka Novom Beogradu.

brankov most,Foto: mondo/georgi mitev šantek

Potom je oko 18 sati most otvoren za saobraćaj, ali su ga prvo “okupirali” pešaci.

brankov most, pešaci,Foto: mondo/georgi mitev šantek

Popularno