Kinezima za brodove plaćeno 4,77 miliona dolara

Rata kredita za brodove Crnogorske i Barske plovidbe od ukupno 4,77 miliona dolara kineskoj Eksim banci plaćena je na vrijeme – u srijedu, zajedničkim snagama Vlade i ovih kompanija. Rata je plaćena i prije zvaničnog isteka roka, odnosno 21. jula.

FOTO: bankar.me


To je saopšteno iz ove dvije kompanije, uz objašnjenje da ni u jednom momentu nije prijetio pad garancije koju je dala Vlada za kupovinu ovih brodova.


Izvršni direktor Barske plovidbe Tihomir Mirković kazao je da je rata plaćena u srijedu.


– Rata za dva broda naše kompanije iznosila je 1.982.139 američkih dolara, od čega smo mi uplatili 304.286 američkih dolara, a preostali iznos plaćen je iz budžeta Crne Gore. Iznos koji je plaćen iz budžeta je 1,5 miliona, preračunato u eurima – objasnio je Mirković.


Podsjetimo da je Barska plovidba 2012. godine potpisala ugovor o nabavci dva broda, a kreditna sredstva od 46,4 miliona dolara su obezbijeđena od Eksim banke.Iz Crnogorske plovidbe takođe su nam saopštili da je uredno plaćena rata koja dospijeva 21. jula u iznosu od 2.798.733,80 američkih dolara.


– Isplatu ove rate je pomogla Vlada – pojasnili su iz Crnogorske plovidbe, ali nijesu precizirali u kojem iznosu.


Podsjećamo da je ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe 21. maj i ,,Kotor“.zaključen 26. januara 2010. Ugovorena cijena za oba broda je bila 55,76 miliona dolara. Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 miliona dolara, a ukupna kamata iznosi 11,16 miliona dolara.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram