Kina u svjetskom vrhu po razvoju interneta

VUDŽEN - Kina je na drugom mjestu u svijetu po razvoju interneta, odmah iza Sjedinjenih Država, navodi se u izvještaju Svjetskog internet razvoja 2019. godine.

FOTO: N.N


Među svim zemljama, Kina je na prvom mjestu po upotrebi interneta, a na drugom mjestu po inovacionom kapacitetu i razvoju industrije, navedeno je u izvještaju koji je objavljen tokom Šeste svjetske internetske konferencije koja je održana u gradu Vudženu na istoku zemlje.


Međutim, Kina ima mnogo prostora za napredak u razvoju internet infrastrukture i sposobnosti kibernetičke sigurnosti, piše u izvještaju.


U 2018. godini veličina kineske digitalne ekonomije narasla je na 31,3 biliona juana /oko 4,4 biliona američkih dolara/, što predstavlja 34,8 odsto nacionalnog bruto domaćeg proizvoda, navodi se u drugom izvještaju o kineskom razvoju interneta, javlja Kineski međunarodni radio.


E-trgovina u Kini je, takođe, u porastu.


U 2018. godini transakcije e-trgovine u zemlji iznosile su 31,6 biliona juana, što je više za 8,5 odsto. Usluge e-trgovine ostvarile su prihod od 3,5 biliona juana, što je više za 20,3 odsto.


Od juna broj kineskih korisnika interneta dostigao je 854 miliona, a stopa penetracije interneta bila je 61,2 odsto.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram