"Kasnimo s vakcinama, KORISTI OD KOVAKSA nema" Lazar Prodanović o imunizaciji stanovništva u BiH

Mnogo ranije je trebalo započeti direktne pregovore s proizvođačima vakcine protiv korone. Koristi od Kovaks mehanizma nemamo, kasnimo s nabavkom vakcina, a pare smo dali. .

FOTO: RAS SrbijaOvo za Srpskainfo ocjenjuje Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, koji je inače ljekar.


– Ono što rade susjedne zemlje je impresivno. Mislim prije svega na Srbiju, koja ima tri vrste vakcina – navodi Prodanović.


Na pitanje ko je trebalo da direktno pregovara s proizvođačima vakcina, Prodanović smatra da je sektor zdravstva Ministarstva civilnih poslova BiH trebao da s entitetskim ministrima zdravlja postigne dogovor.


Treba li neko da podnese ostavku?

– Malo primjera lične odgovornosti u BiH ima, odnosno da neko ko obavlja javnu funkciju podnese ostavku – odgovor je Prodanovića.


Ipak, kako kaže, raduje činjenica što je prije šest dana predsjedavajući Savjeta ministara BiH održao sastanak s nadležnima i da su ušli u aktivniju nabavku vakcina. Ali, problem je što je vakcina najtraženiji svjetski proizvod.


– Zaista se nadam da će u narednih 15 dana stići vakcine, da će nadležni odobriti njihovu upotrebu i da će vakcinacija započeti što je moguće prije. Vidio sam da entitetska ministarstva kreću s edukacijom i da se priprema logistika – dodaje Prodanović.


Istovremeno, generalni direktor UKC RS Vlado Đajić izjavio je da se krajem februara i početkom marta očekuje novi talas pandemije i povećanje broja oboljelih.


Đajić je rekao da su druženja tokom proteklih praznika dovela do većeg broja zaraženih, te da je na UKC svakodnevno više od 100 pacijenata na pregledima, a na liječenju se zadrži 20-30, nekad i više

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram