Početna Magazin Nauka i tehnologija Kapsula Spejs Eksa se uspješno vratila na Zemlju s dvije tone tereta sa MSS

Kapsula Spejs Eksa se uspješno vratila na Zemlju s dvije tone tereta sa MSS

Comments Off on Kapsula Spejs Eksa se uspješno vratila na Zemlju s dvije tone tereta sa MSS
0

Kapsula Dragon privatne svemirske kompanije Spejs Eks vratila se na Zemlju u nedjelju spektakularnim spuštanjem na platformu u Tihom okeanu, nakon što je obavila svoju misiju dostavljanja potrepština na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

Kapsulu su od stanice odvojili astronauti Tomas Pesket iz Francuska i Šejn Kimbru iz SAD, koristeći robotsku ruku. Kapsula se uz pomoć padobrana spustila nedaleko od obale Meksika nakon “sigurnog pada” koji je trajao dugih pet sati.

Osim toga što je astronautima dostavila hranu i instrumente, kapsula Dragon je na Zemlju vratila čak dve tone tereta. Njega uglavnom čine oprema i obavljeni naučni eksperimenti čiji će rezultati biti detaljno proučavani u laboratorijama na Zemlji.

Između ostalog, teret čine uzorci tkiva i kosti nakon testiranja regeneracije u bestežinskom stanju, prototip lasera za brže slanje podataka i prototip kompjutera koji bi trebalo da bude otporan na radijaciju.

Podsjećamo, Dragon je poslat u Zemljinu orbitu 19. februara pomoću Spejs Eksove rakete Falkon 9. Na MSS su dostavljene dvije i po tone opreme i potrepština.

Komentari su zatvoreni

Preporučujemo

Microsoft gradi sopstveni AI hardver

Microsoft je nagovijestio da radi na AI tehnologiji, koju pokreće Intelov novi Stratix 10 …