KAMPANJA I KORONA Lažne vijesti o virusu PLASIRAJU i kandidati na izborima

Pandemija novog korona virusa donijela je novi talas lažnih vijesti, a među onima koji su te lažne vijesti širili sa svojih Fejsbuk profila našlo se i nekoliko kandidata na ovogodišnjim lokalnim izborima.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Portali Istinomjer i Raskrinkavanje su u svojim analizama napravili listu kandidata i pregled lažnih vijesti koje su prenosili od marta 2020. godine do danas.

Kako navodi Istinomjer, među njima su se našli kandidat za gradonačelnika Bihaća Sej Ramić, predsjednik Prve stranke Amer Bekan, nosilac liste Prve stranke za Opšinsko vijeće Maglaj Adel Kicić, kao i njegov stranački kolega lmir Arnaut, koji se kandidovao za Gradsko vijeće Grada Tuzla, ali i kandidatkinja SBB za GV u istom gradu, Indira Bajramović.

-Pošto je izborna kampanja za lokalne izbore u BiH tek počela, sličnim pojavama nesumnjivo ćemo svjedočiti i u sedmicama pred nama. Iako je određeni broj partija već najavio da neće organizovati skupove usljed porasta broja zaraženih novim korona virusom, s druge strane postoje partije koje od okupljanja ne odustaju, te će biti zanimljivo pratiti da li će u tom smislu biti izrečene i kazne za organizatore – navodi se u analizi.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram