Kako da se oslobodite neprijatnog zadaha od luka?

Poznato je koliko su crni i bijeli luk značajni u ishrani, ali mnogi ljudi izbjegavaju da jedu ovo povrće zbog jakog i neprijatnog mirisa.

Ipak, tokom predstojećih praznika slobodno uživajte u mladom luku, a evo i nekoliko savjeta kako da se brzo riješite lošeg zadaha poslije njegovog konzumiranja.

U osvježavanju daha pomažu jabuka, koja se preporučuje poslije jela, jabukovo sirće (razmutite 1-2 kašičice sirćeta u malo vode i popijte) i menta koju treba žvakati u svježem stanju. Jedna studija je pokazala da sastav sirove ili pečene jabuke, zelene salate ili mente može da osvježi dah nakon što pojedemo bijeli ili crni luk.

Odlično sredstvo za neutralizaciju neprijatnog zadaha je i peršun, a jedino što treba da uradite jeste da sažvaćete nekoliko listića. Loš zadah efikasno eliminišu rotkvice, jaka limunada bez šećera i zeleni čaj koji je poželjno popiti sa medom. Kod neprijatnog zadaha pomaže i mlijeko koje bi trebalo piti tokom i poslije jela, i to ono punomasno.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram