Još jedna loša strana pandemije: Anksioznost kod mladih se udvostručila!

Rane faze pandemije koronavirusa i prvi lockdown zbog Covida-19 uzrokovali su da se broj mladih s anksioznošćz skoro udvostručio, prema studiji Univerziteta u Bristolu.

Studija objavljena u utorak otkrila je da je broj osoba s anksioznošću skočio s 13% na 24% među mladima između 27 i 29 godina.

Čak i kad je došlo do ublažavanja mjera ​​u junu, istraživači/ce su otkrili/e da je nivo anksioznosti i dalje ostao visok te rekli su da očekuju da će se to nastaviti i ove zime. Naučnici/e su se koristili/e informacijama iz zdravstvene studije Univerziteta u Bristolu pod imenom “Djeca 90-ih” u kojoj su 1991. i 1992. godine regrutirali 14.500 trudnica kako bi prikupili gotovo tri decenije podataka o zdravlju i načinu života majki i njihovih beba, koje se sada približavaju 30. rođendanu.

Iako su mnogi promatrani učesnici bili iz jugozapadnog dijela Engleske, posmatrani su i nalazi iz dodatne grupe od 4.000 škotskih majki i beba. “Vrlo detaljni podaci iz upitnika ‘Djeca 90-ih’ otkrivaju zabrinjavajući porast anksioznosti mladih.

Čini se da je to posljedica same pandemije i potencijalnih društvenih i ekonomskih posljedica uzrokovanih mjerama karantina koje se koriste za kontrolu širenja virusa. Dokazi sugerišu da ovo neće biti kratkoročno pitanje i da su hitno potrebne podrške mentalnom zdravlju i intervencije kako bi se smanjile neke nejednakosti u mentalnom zdravlju koje su se pojavile”, rekao je jedan od voditelja istraživanja, dr Alex Kwong.

Studija je usporedila podatke iz prethodnih godina s nalazima dva ovogodišnja upitnika tokom Covida-19 da bi se razumio uticaj pandemije na mentalno zdravlje. Istraživači/ce su otkrili/e da su žene, one s već postojećim zdravstvenim stanjima, one koje su same živjele tokom pandemije, one koje su se samoizolovale i one s nedavnim finansijskim problemima u opasnosti od lošijeg mentalnog zdravlja. “Otkrića sugerišu da je u ovom trenutku potrebno zaštititi mentalno zdravlje (posebno upravljanje anksioznošću) i podržati službe za mentalno zdravlje.

Posebno je važno naučiti lekcije iz prvog lockdowna, sada kada su mnogi već u drugom. Nalazi takođe pružaju dokaze za podršku određenim grupama s većim rizikom za mentalno zdravlje, poput onih koji žive sami”, rekla je koautorka istraživanja dr Rebecca Pearson.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram