Početna Vijesti Bosna i Hercegovina Jeziva ispovest majke čije sin boluje od autizma: Sakrivala sam se u ormar kako bih se zaštitila. Grize nas i čupa kosu (FOTO) (VIDEO)

Jeziva ispovest majke čije sin boluje od autizma: Sakrivala sam se u ormar kako bih se zaštitila. Grize nas i čupa kosu (FOTO) (VIDEO)

1
0

Eldina je Farisa rodila u decembru 2002. godine. Rođen je kao zdrav dečak, razvijao se i napredovao kao i ostala deca. Međutim, prva vakcina promenila je život porodice Numanović, tako barem smatra Eldina.

Težinu života osoba sa autizmom u BiH upoznala je Eldina Numanović čiji se petnaestogodišnji sin Faris bori sa teškim oblikom ove bolesti, a zbog kojeg se čak sakrivala i ormar kako bi se zaštitila.

Eldina je Farisa rodila u decembru 2002. godine. Rođen je kao zdrav dečak, razvijao se i napredovao kao i ostala deca. Međutim, prva vakcina promenila je život porodice Numanović, tako barem smatra Eldina.

– Do prve vakcine, Farisa ništa nije razlikovalo od njegovih vršnjaka. S prvom vakcinom, počinju i prvi problemi. Posle uobičajene visoke temperature, na red je došla nesanica, a zatim je počeo da gubi kontakt očima. Nije reagovao na nas. Kad bismo ga zvali, mislili smo da ne čuje. Stalno je plakao i bio nervozan. Izvršili smo analize. 15 dana je ležao na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, gde mu je dijagnostikovan autizam – kaže Eldina.

Eldina pojašnjava da su to saznanje prihvatili s nadom da će biti bolje. Međutim, bilo je sve gore.

– Znate ta reč autizam – mislite proći će, ali vremenom se pomirite s činjenicom da tome nema leka. Faris se vodi kao 100% invalid i njemu je pomoć stalno potrebna. Zavisi od nas. Četiri godine je išao u Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“. Nije se snašao. Tamo je najviše vremena provodio pored prozora. Druga deca bi ga ujedala i udarala, on bi im vraćao. Postao je agresivan. Taj period za njega je bio traumatičan. Nakon toga smo odlučili da ga upišemo u Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj dece „Mjedenica“ i tamo je trenutno na listi čekanja jer je prerastao uzrast za ranu intervenciju – ispričala je Eldina Šejli u studiju emisije Ispuni mi želju.

Printskrin: Youtube/Hayat TV BiH

Kao dvanaestogodišnjak, Faris je dobio prvi epileptični napad. Od tada je, kaže majka, još teže.

– Epileptični napad je bio okidač. Nakon toga je bio sve nervozniji, stalno je plakao. Faris koristi i tablete za smirenje i lečenje dijabetesa. U pubertetu je postao jači i agresivniji. Agresivnost ispoljava na različite načine, dovoljno je da ne uradite ono što on želi i priča počinje… U pola noći zna da traži da skinemo vrata. Vodi me za ruku i jasno pokaže šta želi. Znala sam se sakrivati u ormar, kako bih se zaštitila. Navešću vam primer, dok se vozimo autom, ukoliko na primer ne skrenemo gde on kaže, odmah napadne mene ili muža dok vozi. Grize nas i čupa kosu. Zatim, ukoliko napolju čuje zvuk motorne testere, traži da se ugasi, ukoliko se to ne desi, on postaje agresivan, a mi ne možemo komšijama da naredimo šta će i kada raditi – kaže Eldina.

Ostatak priče možete pogledati u videu koji se nalazi u nastavku.

Pogledajte video:

(Izvor: Hayat.ba)

Jedan komentar

 1. Roditelj

  April 21, 2017 u 11:45 pm

  -Dok je “Torlak” proizvodio vakcine, bila je mogućnost takvih posljedica 1:60.000.On ih više ne proizvodi, jer ga je Srbija prodala!
  Sada tri bjelosvjetska proizvođača tvrde da može da dođe do autizma u slučajevima 1:50.!!!Zamislite, na svakih 50-toro djece može se desiti jedan autizam.
  Sirotinjske države se prosto utrkuju da izvrše nečiju sugestiju ili naredbu (u ovom slučaju EU), da bi im se dodvorili da što prije budu primljene u članstvo i da bi oni što duže ostali na vlasti, jer se zna da predsjednike vlada i država postavlja Zapad, a i da bi dobili velike sume novca.Međutim, ta propala skandalozna EU nikad neće primiti Srbiju, koja je najbliže tome, jer je završila 8 poglavlja, a ima još oko 24.A BiH?Praktično, takođe, nikad.
  Grdne pare su u opticaju i bijede od političara dozvoljavaju eksperimentisanje nad svojim narodom.
  Obično su za to zaduženi ministri zdravlja, ili tamo neki ministri bez portfelja, ili neki direktori zdravstvenih institucija.Ogledi se vrše i na bolesnicima, najviše duševnih bolnica.
  Kad se pojavi ovakav slučaj autizma i kad se ustanovi da je zbog vakcine, država upućuje na proizvođača, a on kaže da jeste tačno da može doći do posljedica, ali da oni nisu naredili da je obavezno vakcinisanje, već da su za to nadležne države.I tako oni sastave krug, niko ne odgovara, a djeca i roditelji stradaju.
  Zar nije to genocid nad djecom od SOPSTVENE DRŽAVE?
  Međutim, u normalnim državama uopšte nije obavezno vakcinisanje djece, jer je RODITELJ dužan da o tome odluči.
  U Engleskoj, Švajcarskoj, Austriji, Švedskoj, Norveškoj i dr sličnim nije obavezno, a u SAD je utvrđeno da ta vakcina izaziva autizam i niko je ne preporučuje, akamoli da naređuje.
  Ali u bijednim sirotinjskim zemljama je to obavezno, kao u poljskoj, Rumuniji, Srbiji, BiH,…
  Za nevakcinisanje djeteta u Srbiji je kazna 150.000 (preko 1.200 evra), a ako je roditelj uporan, onda mu oduzimaju dijete.Da li da ga poklone nekom homoseksualcu na vaspitanje i “čuvanje”, a u tu svrhu se nadopunjuje:

  -Drugi vid uništavanja djece i porodice koji je sad u toku u Srbiji: Jedna organizacija koja se bavi propagiranjem lezbejstva, u saradnji sa drugom, koja propagira pederaj napisaše dva priručnika (po uputstvima iz Engleske) na oko 400 stranica, kao navodno za zaštite djecu od seksualnog nasilja, a ustvari proturaju propadandu za razvijanje homoseksualizma.
  I zamislite, ministarstvo prosvjete je dalo nalog školama da te priručnike koristi skoro uz svaki školski predmet, pa čak i uz matematiku.Predviđeno je da se radi odmah sa djecom u vrtiću od 3 godine, da ih obučavaju seksu, ali po homoseksualnom principu i da čak roditelji i roditeljski dom nisu pogodna sredina za njih! Preporučuju im da se zaljubljuju u isti pol!!!
  Za starije đake, još crnje i gore.Njih obučavaju analnom i oralnom “seksu”, istopolnim brakovima,…

  Na sve to Patrijarh pravoslavne crkve ćuti, katolički Nadbiskup ćuti, Muftija ćuti, drugi vjerski velikodostojnici ćute.
  To što predsjednik Vlade ne reaguje, jasno je da je to sve njegovo maslo, jer bez njega niko ništa ne može da uradi.
  Za mjesec dana će on da bude i predsjednik države.Kažu da on i jeste glavni peder, a jeste rekao da mogu da ga tako zovu.
  Eto, šta sve političari rade sopstvenoj naciji, jer ih ta EU ucjenjuje njihovim biografijama i zbog svojih drugih materijalnih ciljeva.
  Srbijanski ministar prosvjete kaže da jeste EU preporučila takvo “vaspitanje”.Međutim, preporuka ne znači moranje, a i država ako je samostalna, ne mora da sluša tamo neke bjelosvjetske protuve, međutim, političari kojima je prošlost mračna, kao i njihove sklonosti, se trude da budu “veći katolici od Pape”.
  A u svijetu se takvo učenje uopšte ne sprovodi.Provjereno za Englesku, Švajcarsku, Austriju, Švedsku, Ameriku,…
  Pominje se da je čak i engleska kraljevska porodica imala orgijanja sa djecom, pa im valjda nedostaje te jadne djece, pa hajd sad da im kretenske države “odškoluju” djecu, roditelje proglase nepogodnim, oduzimaju ih, pa da ih engleski i bjelosvjetski pederi “usvajaju”, a ustvari da ih zlostavljaju.

  Čik neka to proba neko u Iranu, Turskoj, Rusiji…gdje se cijeni tradicija, patrijarhalno vaspitanje i vjersko učenje.

  Pošto BiH prepisuje zakone iz Srbije, za očekivati je da i ova pošast zakuca na vrata.
  Vi vidite šta ćete raditi.

Preporučujemo

Zaev: Radujem se što sam u Mostaru, šaljemo poruke mira i saradnje

Premijer Makedonije Zoran Zaev posjetio je danas u pratnji predsjedavajućeg Vijeća minista…