JEDNA ZEMLJA EU MOGLA BI NAJVIŠE DA IZGUBI U korona krizi u najavi katastrofalan pad BDP

Visoki udio turizma u privredi, mnogo zaposlenih na određeno vrijeme i veliki značaj malih i srednjih preduzeća glavni su faktori zbog kojih ekonomski analitičari predviđaju da će španska privreda najviše stradati u Evropi od pandemije korona virusa, piše hrvatski Poslovni dnevnik.

FOTO: Javier Etxezarreta/EPA

Španija je jedna od najpogođenijih evropskih država pandemijom, s obzirom na to da je prema poslednjim podacima zaraženo 148.220 osoba, a 14.792 ih je umrlo.


U istraživanju koje je objavljeno ove nedjelje navodi se da će Španija zbog bolesti Covid-19 ekonomski “propatiti” više od ostalih država, pošto bi se vrijednost privrede ove godine mogla srušiti za čak 15,5 odsto. Uz to, budžetski deficit najvjerovatnije će skočiti na 12,5 procenata BDP, prenosi Finansijal Tajms.


Ove prognoze su vrlo pesimistične, ali i procjene ostalih analitičara kako je ove godine vjerovatniji pad španskog BDP od 10 odsto uz istovremeni manjak u trezoru objektivno nagoveštavaju pravu ekonomsku katastrofu na Pirinejima.

To će dodatno povećati i zaduženost zemlje. Sa sadašnjih 100 odsto BDP javni dug mogao bi narasti na 120 odsto vrijednosti privrede.

Negativne posljedice pandemije već se osjećaju i na tržištu rada koje se posljednjih nekoliko godina primjetno počelo oporavljati od prošle krize, iako je stopa nezaposlenosti u okvirima evrozone i dalje visokih 14 odsto.


Posljednji podaci pokazuju da je ukupna radna snaga od 19 miliona zaposlenih smanjena za više od 800.000 ljudi koji su se prijavili na zavod za zapošljavanje. Istovremeno, vlada subvencioniše plate za 6 miliona radnika kako bi spriječila veliki udar na tržištu rada.


Sumorne makroekonomske prognoze glavni su razlog zašto Madrid, uz Rim, najglasnije zahtjeva usvajanje evropskog plana o “korona obveznicama”, zajedničkom dugu za koje bi garantovale sve evropske članice.


Novac prikupljen izdavanjem takvih obveznica iskoristio bi se za ekonomski oporavak Evrope od trenutne zdravstvene krize, ali tome se opiru sjeverne članice evrozone.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram