Connect with us

Nauka i tehnologija

Jak razlog da se napusti Chrome i ode na Firefox?

Published

on

RAM memorija je glavni razlog zašto biste mogli da napustite Chrrom u koristi novog Firefox pregledača interneta…

Portal The Next Web, inače vrlo suzdržan i prilično odmeren kad su IT vesti u pitanju, ne krije oduševljenje novim Firefox pregledačem interneta, o kojem smo i mi nedavno opširno i pozitivno pisali, Firefox Quantum.

Firefox Quantum stiže 14. novembra i trebalo bi da bude „kvantni“ skok u odnosu ne samo na Firefox, nego i na sve druge pregledače interneta. Iskreno, Firefox odavno nije imao „keca u rukavu“ i ako su birali tajming – bolji nisu mogli izabrati, jer su svi ispucali sve svoje adute – i Chrome, i Edge i Opera, Vivaldi, Safari…

Firefox, Mozilla, Firefox QuantumFoto: Promo / Firefox

Ono na čemu počiva prednost Firefox Quantum pregledača jeste suluda brzina, zahvaljujući CSS „endžinu“, napisanom u kompanijskom novom Ruth programskom jeziku, koji paralelno radi u više procesorskih jezgara, a ne samo jednom, kako je praksa među pregledačima interneta. Druga velika prednost je neka vrsta mašinskog učenja, koja je zadužena za deljenje prioriteta među tabovima, odnosno u trenucima kad ih je otvoreno nekoliko odjednom. Mašinsko učenje dodeljuje prioritet učitavanja po načinu upotrebe za svakog od korisnika, tako da manje korišćeni tabovi ostaju „zamrznuti“ u pozadini, a aktivni se drže u pripravnosti. Na taj način RAM korišćenje je makar 30 odsto bolje nego u Chrome-u.

Photon UI je zadužen za drastičnu vizuelnu promenu koju će primetiti svi koji su makar jednom koristili neku verziju Firefox pregledača, ali će to svakako biti subjektivan utisak – da li je dobra promena ili ne. U svakom slučaju Photon UI je zasnovan na minimalizmu i posebno će biti „čist“ na uređajima čiji ekrani prikazuju sliku visoke rezolucije 1.440p, 2.160p i iznad toga.

Firefox Quantum stiže sutra, a na ADRESI imate mogućnost da se prijavite za preuzimanje i saznate u čemu je Firefox bolji od prethodnih verzija i konkurencije.

(Mondo.rs)

Popularno